Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Damira Fabijanića: 'Misliti unaprijed'

Otvorenje izložbe fotografija „Misliti unaprijed“ Damira Fabijanića, povodom 100 godina Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i 350 godina Zagrebačkog sveučilišta, održat će se 12. studenog u 18 sati, u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Izložba će se moći razgledati do 12. prosinca.
vrijeme: 12.11.2019. (radnim danom od 10-15h)
mjesto: Velika vijećnica FSB, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, Zagreb
url: http://www.fabijanic.com/
 
Misliti unaprijed
Konceptualni radovi iz 25-godišnje* karijere samostalnog umjetnika
 
Zašto je važan indeks FSB-a?
 
Damir Fabijanić puno je poznatiji široj javnosti po svojim fotografskim radovima na temu arhitekture, pejzaža, enogastronomije, objavama u brojnim monografijama, predstavljanjima na izložbama širom svijeta i sl. nego po svojim konceptualnim radovima (iako su i oni prikazani npr. na Zagrebačkim salonima, zadnjoj velikoj izložbi "U sredinu stvari" i sl.). Upravo je zato autorova ideja da se predstavi baš s tim radovima na svom fakultetu (diplomirao 1981.)
 
Autorovo amatersko bavljenje fotografijom, započeto u osnovnoj školi, nastavljeno je i tijekom fakulteta (i kao usputni izvor džeparca), a pečat SNIMIO/PHOTO BY DAMIR FABIJANIĆ simbolički je otisnuo na zadnjoj stranici svog indeksa.
 
Iako ga FSB nije uspio trajno usmjeriti ka strojarskoj struci (odradio je 5 godina u projektnom birou), naučio ga je misliti (korak, a ponekad i dva) unaprijed. Godine 1987. upustio se u karijeru samostalnog umjetnika.
 
Za razliku od mnogih fotografa koji su poznati po lijepim radovima (tipa skitam i slikam), Fabijanić kontinuirano kritički preispituje okolinu i društvo, te na izazove svakodnevice reagira autorskim projektima i kritičkim tekstovima.
Brojni složeni projekti ("Dubrovnik…" je radio 30 godina!), uglavnom bez potpora oficijelnih institucija, rezultat su zato preciznog inženjerskog rada, predviđanja i suprotstavljanja (ne)očekivanim problemima.
 
* sada već 32 godine