predstava

Bitef teatar gostuje u ZKM-u


vrijeme: 23.10.2017.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Beogradski Bitef teatar gostovat će u ponedjeljak, 23. listopada, u Zagrebačkom kazalištu mladih s predstavom 'Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti' u kojoj autori koncepta i izvođači Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić, kroz uspostavu dijaloga između kazališta i filma, propituju utjecaj izgubljene prošlosti na svoje identitete.

Kako se ističe u najavi, predstava se bavi pitanjem što je izgubljeno u razdoblju tranzicije i kako se dvoje izvođača nose s osjećajem gubitka.
 
"Kako su socijalističke obitelji propale zajedno sa socijalističkim tvrtkama i kako je to utjecalo na dvoje protagonista? Dijalogom između kazališta i filma te primjenom niza strategija – od zvučnog komentara i simultane sinkronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fiktivnih teza – razmatra se odrastanje izvođača i njihova sadašnja situacija, vrijednost njihovih života i rada i teret izbora koje su napravili, kako osobnih tako i profesionalnih", stoji u najavi.
 
"Možemo li se i u današnjem društvu držati vrijednosti naslijeđenih iz države koja je nestala? Udružujemo li se samo da bismo žalili i protestirali? Ili je moguće ostati dosljedan idealima u koje smo vjerovali i ustrajati u njihovoj realizaciji?", dodaje se.
 
Suočavajući osobna sjećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije, predstava istražuje što ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.
 
Režiju potpisuje Mitrović u suradnji s Aleksićem, dramaturgiju Olga Dimitrijević i Jorge Palinhos, oblikovanje scene i kostima Frédérick Denis, a svjetla Giacomo Gorini. Glazbu je osmislio Vladimir Pejaković.
 
Izvođena na mnogim europskim pozornicama i festivalima kao što su Theater Spektakel u Zuerichu, Beursschouwburg u Bruxellesu, Scenes d'Europe u Reimsu, predstava "Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti", u Zagrebu će gostovati u sklopu programa Europskog kazališta u ZKM-u. (Hina)

(R.P.B., 16.10.2017)