izložba

Izložba 'Krajolici ideja: skice RCR arhitekata'


vrijeme: 13.10.2017.
mjesto: Zagreb, Oris Kuća arhitekture

U petak, 13. listopada 2017. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba arhitektonskog ureda RCR Arquitectes naslovljena Krajolici ideja: skice RCR arhitekata.  
Otvorenju izložbe prisustvovat će arhitekti, priznati katalonski ured koji je ove godine nagrađen Pritzkerom. Izložba će prikazati akvarelne skice sedam njihovih projekata.

Dan poslije, 14. listopada, predavanje arhitekata RCR prvo je predavanje u programu Dana Orisa 17. Tom će im prigodom biti dodijeljeno još jedno priznanje: Nagrada Oris Roca za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi.

Apstrakcija je ključna za rad RCR arhitekata u realiziranim djelima, u istraživačkim skicama, čak i u slikama koje služe za prezentaciju i reprezentaciju. Njihove zgrade su poput filtra između prirodnih i stvorenih svjetova. RCR arhitekti izrazito su osjetljivi na doživljaj mjesta i na vidljive i nevidljive sile koje djeluju u njemu. Za njih su mjesta palimpsesti koje čine slojevi geologije, krajolika i povijesti; oni pokušavaju udružiti ove pritajene energije u zgradama sa snažnim vizualnim naglaskom i protočnim unutrašnjim i vanjskim prostorom.

William J. R. Curtis – iz teksta kataloga

Arhitekti Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramón Vilalta osnovali su vlastiti arhitektonski ured RCR Arquitectes 1987. godine u Olotu. Dobitnici su Državne nagrade za arhitekturu u Kataloniji 2005. godine, od 2008. godine su Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres Francuske Republike, počasni su članovi Američkog instituta arhitekture (AIA) od 2010. godine. Za svoj rad primili su mnoga priznanja i nagrade, od kojih posebno valja izdvojiti Pritzkerovu nagradu ove godine.

http://www.oris.hr/


  

(D.H.F., 13.10.2017)