izložba

Izložba skulptura slovenskog umjetnika Matjaža Počivavšeka u MUO


vrijeme: 12.10.2017. - 19.11.2017.
mjesto: Zagreb, MUO

Izložba 'Sine cera. cum cera' Matjaža Počivavšeka, na kojoj se predstavljaju recentni radovi tog istakutog slovenskog kipara, održava se u Muzeju za umjetnost i obrt. 

Uz skulpture od netradicionalnog kiparskog materijala, voska i željeza, taj suvremeni umjetnik jedinstvenog izričaja predstavit će i radove nastale u plemenitim metalima, ebanovini, željezu, bronci i granitu.

"Počivavšekov ideal oduvijek je bila skulptura stvorena bez intervencije ljudske ruke - acheiropoieton", istaknuo je u predgovoru izložbe njezin kustos i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović.

Objasnio je kako umjetnik vosak ne koristi kao samostalni podatni materijal za modeliranje ili lijevanje bronce, nego uvođenjem nove materije nastavlja propitivati i problematizirati područje suodnose oprečnih materijalnih svojstava – voska i željeza.

"Kroz kontrolirano lijevanje voska na željezo, koji se svojom teksturom i bojom sliježe na željeznu podlogu, stvaraju se nove materijalne relacije između mekanog, podatnog voska i tvrde željezne osnove", istaknuo je Gašparović.

"Osim toga, odnos između trajnosti željeza i temporalnosti, nježnosti i podatnosti voska, zasigurno je svojevrstan kiparski Jin i Jang", dodao je.

Naziv izložbe "Sine cera. cum cera" (bez voska. s voskom) pokazuje umjetnikovu posvećenost povijesnom, duhovnom i metaforičkom - sine cera označava ono što je neprekriveno, što nije prevučeno voskom, bez posredovanja ruke.

Matjaž Počivavšek rođen je 1955. u Ljubljani, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 1978. te se specijalizirao za skulpturu. U proteklih dvadesetak godina na toj akademiji radi kao profesor.

Riječ je o umjetniku koji se ubraja u doajene klasičnog pristupa skulpturalnom oblikovanju i jedan je od najznačajnijih slovenskih nasljednika tradicije modernizma. 

Za svoj je rad osvojio više međunarodnih i slovenskih priznanja i nagrada, a i autor je brojnih skulptura u javnim prostorima, od Ljubljane i Nove Gorice do Zagorja ob Savi. 

Izložba "Sine cera. cum cera" ostaje otvorena do 19. studenog, a njome se nastavlja se višegodišnja suradnja na razmjeni izuložbi između Muzeja za umjetnost i obrt i Cankarjevog doma u Ljubljani. (Hina)
 

(D.H.F., 13.10.2017)