predavanje, tribina

Anera Ryznar i Tomislav Zajec gosti prvog 'Čitanja kazališta' u ZKM-u


vrijeme: 20.10.2017.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Gosti prve ovosezonske tribine 'Čitanje kazališta' koju u Zagrebačkom kazalištu mladih autorski potpisuje i vodi Srđan Sandić, bit će u petak 20. listopada Anera Ryznar s Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pisac Tomislav Zajec.

Tema kojom otvaraju drugi ciklus programa u kojemu pisac i kritičar Srđan Sandić u razgovoru s istaknutim sugovornicima tematizira i propituje aktualne teatrološke teme i tendencije bit će "Roman u raljama drame".
 
"U ZKM-ovoj dvorani Polanec propitat ćemo izazove adaptacije suvremenog romana na recentnim primjerima "Črna mati zemla", "Čarobni brijeg" i drugima, posebno stavljajući naglasak na hrvatski suvremeni roman", stoji u najavi.
 
"Razgovarat ćemo i o interdiskurzivnosti, ulozi i funkciji suvremenog dramskog teksta u hrvatskom teatru i još ponekim srodnim temama na koje će nas, nadamo se, i naša publika usmjeriti", dodaje se.
 
Serija tribina pod nazivom "Čitanje kazališta", pokrenuta u sezoni 2016./17., novi je program ZKM-a koji pod nazivom knjige istaknute francuske povjesničarke kazališta Anne Ubersfeld propitkuje široki spektar kazališnih tema a održava se jednom mjesečno.
 
Sugovornici tribina su teoretičari i praktičari kazališta s kojima voditelj i autor koncepta Sandić o kazališnom polju raspravlja u širem kontekstu, interdisciplinarno, praktično i teorijski. (Hina)

(R.P.B., 13.10.2017)