koncert, djeca, mladi

HGZ: Edukativni koncerti za djecu i mlade


vrijeme: 19.10.2017. - 20.10.2017.
mjesto: Zagreb, Grvatski glazbeni zavod

Hrvatski glazbeni zavod 19. i 20. listopada započinje svoju novu sezonu posebnim programom edukativnih koncerata.

Ovi zanimljivi multimedijalni koncerti ostvaruju se u suradnji s udrugom MALA OPERA koja već desetljeće predano radi na približavanju klasične glazbe djeci i mladima. Na rasporedu su dva  koncertna programa - „Priča o sloniću Babaru“ za djecu uzrasta 3 do 10 godina te  „Erik Satie, glazba za riječ i sliku“ namijenjen mladima od 14 do 18 godina.

„Priča o sloniću Babaru“ upoznaje najmlađe slušatelje, na njima blizak  i zabavan način, s klasičnom glazbom i njezinom osobitom formom – glazbenom pričom. Na programu je djelo francuskog skladatelja Francisa Poulenca "Priča o sloniću Babaru", nadahnuto istoimenom slikovnicom Jeana de Brunhoffa. Dogodovštine slonića Babara jedno su od najomiljenijih književnih djela za djecu u Francuskoj. Babarova popularnost ubrzo je nadišla granice njegove domovine stvorivši tako od Babara prvu međunarodnu „zvijezdu“ za djecu. Vjerno prateći tekst slikovnice, skladatelj Poulenc stvorio je duhovitu, poetičnu i nježnu glazbenu priču koja nas vodi u čaroban svijet pun zabave i doživljaja za velike i  male. Izvedba traje 35 minuta, a mali posjetitelji vidjet će i kratku prezentaciju o povijesti HGZ-a.

„Erik Satie, glazba za riječ i sliku“ je glazbeno-vizualni kolaž najpoznatijih klavirskih skladbi, ekscentričnih tekstova i duhovitih citata Erika Satiea praćenih projekcijama fotografija iz vremena skladatelja, njegovih originalnih ilustracija te ilustracija francuskog grafičara Charlesa Martina. Program predstavlja glazbeni svijet i  život ovog originalnog i nekonvencionalnog skladatelja, ali i cijelo povijesno i umjetničko okruženje s prijelaza s 19. na 20. stoljeće. Trajanje koncerta je 45 minuta, a kraće predavanje dr.sc. Nade Bezić upoznat će mlade slušatelje s poviješću HGZ-a.
Autori koncepta i izvođači su pijanistica Danijela Petrić i Zdenko Niessner kao pripovjedač.

Dragocjenu potporu ovom projektu pružili su Grad Zagreb, Francuski institut u Hrvatskoj i HDS – ZAMP.

http://www.hgz.hr/index.php/aktivnosti/edukativni-programi
 

(D.H.F., 13.10.2017)