Preskočite na glavni sadržaj

Tradicijska moda s početka 20. stoljeća

Otvorenje izložbe 'Tradicijska moda s početka 20. stoljeća' održat će se u četvrtak, 14. studenoga 2019., u 19 sati, u Gradskom muzeju Sisak. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2020.
vrijeme: 14.11.2019.
mjesto: Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak
url: https://www.muzej-sisak.hr/
 
Izložba „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“ prikazuje vrijedne primjerke gornjih odjevnih predmeta iz fundusa Etnografskog odjela Gradskog muzeja Sisak, koji će posjetiteljima Muzeja po prvi puta biti prezentirani u cjelini.

Ženski i muški gornji odjevni predmeti (cabajke, kaputići, lajbeci, zobuni…) s područja sisačke Posavine, Pokuplja i Banovine datiraju iz prve polovice pa sve do 50-ih godina prošlog stoljeća. Prezentirat će se jedan dio narodne baštine i narodnog ruha koji je možda novijeg postanka, no ipak predstavlja jedan dio seljačke mode u koji su žene itekako znale unijeti ljepotu i unikatnost ukrašavanja.

Autorice izložbe, Katica Mrgić i Ivana Plavec, provele su terensko istraživanje te su detaljnije istražile seljačku modu druge polovice 20. stoljeća, mijenu korištenja materijala i promjenu uzoraka, a ponajviše utjecaj građanske i europske mode na seljačku te preklapanje određenih modnih utjecaja. Rezultati istraživanja bit će prezentirani javnosti u obliku istoimene publikacije.