projekcija, koncert

Premijera dokumentarnog filma 'Ludi za Makedonijom' i koncert etno skupine Ezerki & 7/8


vrijeme: 18.10.2017.
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog

U srijedu, 18. listopada, priznata etno skupina Ezerki & 7/8 priprema veliki koncert u KD Vatroslava Lisinskog. Povod je premijera dokumentarnog filma 'Ludi za Makedonijom', zajedno s najavom njihovog 'Best of' albuma.

Prva i najveća svakako je premijera filma 'Ludi za Makedonijom', čiji su scenaristi i redatelji Antonija Kren i Bruno Urlić. Film je nastao u koprodukciji Hrvatsko-makedonskog društva i produkcije BIS MELIOR, a govori o nastajanju Ezerki & 7/8 i njihovu djelovanju u posljednjih dvadeset godina.
 
Kroz prizmu kreatora i njihovih suradnika ispričana je topla ljudska priča prožeta ljubavlju, prekrasnom glazbom i predivnim makedonskim krajolicima. U filmu se pojavljuju brojni poznati sugovornici iz javnog života, a raritet je i amaterska snimka neprežaljene zvijezde makedonske glazbe Toše Proeskog. U nastavku programa Ezerki & 7/8 održat će koncert kojim će predstaviti svoje prvo „Best of“ izdanje, nazvano kao i film „Ludi za Makedonijom“.
 
Ezerki & 7/8 (sedum osmini) su etno sastav koji djeluje pod okriljem hrvatsko-makedonskog  društva u Zagrebu. Ezerki & 7/8 , u  gotovo  nepromijenjenom sastavu,  djeluju već 20 godina, a riječ je o ljudima koji  su  hrvatski državljani, stalno nastanjeni u Zagrebu. Neki su od njih rođeni Makedonci, a neke sa Makedonijom ne vezuje „ništa više“ od onih malih stvari koje, u stvari, i čine život. 
 
Ezerki su grupa od 15 ženskih vokalistica, koje pjevaju troglasno, a neke od njih imaju i zapažene solo točke za vrijeme  nastupa. Vodi ih Darka Kragović, unuka poznatog hrvatskog maestra Miljenka Prohaske. Orkestar 7/8 je skupina virtouznih glazbenika, predvođena violinistom Brunom Urlićem, koji je aranžer i producent cjelokupnog opusa Ezerki & 7/8. Jezgru banda čine: udaraljke (tapan-djembe...), električni bas, gitara, kaval, harmonika, brač, saksofon i violina, a u Lisinskom će biti pojačani i puhačkom sekcijom (tuba i truba). 
 
Iza sebe imaju 5 CD-a i preko 300 nastupa po čitavoj regiji, a uspješno su surađivali s Radojkom Šverko, Lukom Nižetićem, Bodanom Arsovskim (basistom legendarne grupe „Leb i sol“), pokojnim Tošom Proeskim, Zoranom Predinom, Massimom, Radom Šerbedžijom i Kaliopi. Od kritičara su prepoznati kao najvažniji trag makedonske glazbe izvan granica Makedonije, a hvalevrijedna je i usporedba s poznatim Cooderovim „Buena Vista Social Clubom“. Njihov je rad prepoznat od velikih glazbenih stručnjaka što je i dodatna potvrda ovim predanim ljudima čija djela zbližavaju narode i brišu granice. 

(R.P.B., 12.10.2017)