Preskočite na glavni sadržaj

Promocija novog romana Ivice Ivaniševića 'Kuća'

Promocija novog romana Ivice Ivaniševića 'Kuća' održat će se u ponedjeljak, 11. studenog, u 19 sati, u zagrebačkom Vinylu. Na promociji sudjeluju urednica Vanja Kulaš, pisac Ivica Prtenjača i autor Ivica Ivanišević.
vrijeme: 11.11.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Vinyl, Bogovićeva ulica 3
url: https://www.facebook.com/VBZ.bookshop/
Kuća, i to onakva kakvom bi je nacrtalo dijete u nama: krov, prozori. Za prozorskim oknima pet različitih egzistencija, a sve do jedne otuđena i besciljna, naprasno prekinuta ili pri svom kraju. Policajac, slikar, dvije nespojive i zavađene kćeri ostale za preminulim gimnazijskim profesorom i jedan blago neurotični samotnjak, koji kao da iz svoje izolacije svijet razumije bolje od nas koji se po njemu krećemo. Vrata na crtežu nema, jer stanari su zarobljeni, uplašeni i u slijepom pipanju za nekim ili nečim spasonosnim... Hoće li pronaći što im treba?

 

Kuća je tonalitetom, bez sumnje, najturobniji roman Ivice Ivaniševića, prvi korak u tamu šarmantnog autora dobrih namjera, koji nas je navikao na mediteransku vedrinu i divan, topao humor. Urban, melankoličan, mjestimice trpak ovaj roman živ je i aktualan, jer doista, ne čini li nam se svima da nam nikad nije bilo gore? No, bez obzira na tešku tematiku, stvarnosnost, a mjestimice i filozofično razmatranje tabua, već s prvim retcima nekako znamo da smo u rukama Ivice Ivaniševića, prepoznajemo besprijekoran stil, gipkost rečenice i svježinu metafore. Ima u toj knjizi mraka, pa i latentne napetosti, ali taj je mrak topao, mek i pitom. Kuća je priča o našoj ćoškastoj realnosti, o ljudima i osjećajima, a Ivanišević, i kad poželi pisati o bolesti, smrti i usamljenosti, ispisat će priču oblih kontura, gotovo bajku.

 

O autoru:

 

Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator.

 

Objavio je sljedeće knjige: "Smoje – biografija" (Vuković & Runjić, 2004.), "Sto mu jelenskih rogova" (eseji o stripu, V. B. Z, 2004.), "Krovna udruga i druga drama" (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), "Split za početnike – abeceda grada" (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), "Ulaz za djecu i vojnike" (kratke proze, Hena com, 2015.), "U sedlu je tijesno za dvoje" (roman, Hena com, 2015.), „Otpusno pismo“ (epistolarni roman, koautorstvo s Marinom Vujčić, Hena com, 2016.), „Primavera“ (roman, Hena com, 2016.), „Knjiga žalbe“ (roman, V:B:Z:,2016.) i „Klanjam se“ (roman, Hena com, 2017.). Piše dramske tekstove te scenarije za film i televiziju.