projekcija

ZFF: Švedski autori u fokusu programa 'Moj prvi film'


vrijeme: 11.11.2017. - 19.11.2017.
mjesto: Zagreb

Švedski filmovi, među kojima i debitantski radovi istaknutih redatelja Rubena Östlunda, Lukasa Moodyssona, Josefa Faresa, Ingmara Bergmana, u fokusu su programa 'Moj prvi film' ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, koji počinje za mjesec dana.

Zagreb Film Festival uobičajeno posebnu pozornost daje prvim i drugim filmovima autora u natjecateljskom programu, ali i svojim stalnim popratnim programima, poput "Moj prvi film" koji donosi prve dugometražne igrane filmove danas etabliranih europskih redatelja.
 
Po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca na petnaestom izdanju festivala prikazat će se prvijenci najznačajnijih švedskih redatelja, od Rubena Östlunda, kojega kritičari smatraju jednim od najintrigantnijih redatelja današnjice preko Lukasa Moodyssona, Josefa Faresa i redateljskog veterana Roya Anderssona, do velikana švedskog filma Ingmara Bergmana.
 
Program donosi Östlundovu crnohumornu dramu koja već ima status kultnog klasika, "Mongoloid muzikant", koja se opisuje kao "frenetični pseudo-dokumentarac". U tom je filmu danas proslavljeni redatelj pokazao svoj interes za 'pomaknutu' ljudsku psihu i otpor prema normama klasične filmske naracije, ističe se u najavi Zagreb Film Festivala.
 
Projekcija tog filma bit će prilika da zagrebačka publika pogleda same filmske početke tog švedskog redatelja, scenarista i montažera čiji je najnoviji film "Kvadrat" na ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom.
 
Prikazat će se i jedan od najgledanijih filmova u povijesti švedske kinematografije, "Jalla! Jalla!" libanonsko-švedskog redatelja Josefa Faresa. Ta je komedija o ljubavnim dramama dvojice prijatelja izazvanim krutim pravilima tradicionalne kulture iz koje potječu, njezinom redatelju, imigrantu,  u 23. godini priskrbila status zvijezde koja se upisala i u povijest prestižnog Dramskog instituta u Stockholmu, gdje je 1998. postao njihov najmlađi student ikad.
 
Film "Pokaži mi ljubav", suvremena priča o komičnim i bolnim stranama sazrijevanja, užitku i patnji prve ljubavi te nalaženju hrabrosti biti drukčijim, prvijenac je Lukasa Moodyssona, predstavnika tzv. ultrarealističke poetike iz druge polovice devedesetih, koji je postao poznat s filmovima društveno angažirane tematike. Za taj je film osvojio niz priznanja, uključivši nagradu Teddy u Berlinu te Posebnu nagradu žirija i Nagradu publike u Karlovim Varima.
 Prema ocjenama kritičara, jedan od najboljih švedskih filmova svih vremena je vedra, romantična drama o odrastanju i generacijskom jazu, "Švedska ljubavna priča" koja je postigla izuzetan komercijalni uspjeh i redatelju Royu Anderssonu donijela svjetsku slavu.
 
Osim mladenačkog bunta prema pretjeranom, neprikosnovenom autoritetu Ingmara Bergmana, tog se redatelja pamti i po činjenici da je nakon svog drugog filma "Giliap", koji je doživio neuspjeh, na punih 25 godina odustao od filmova. Vratio se s filmovima "Pjesme s drugog kata" i "Vi živući", dok je njegov film "Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju" prikazan na ZFF-u prije tri godine.
 
U programu je i prvi film slavnog Ingmara Bergmana, jednog od najutjecajnijih autora u povijesti filma - "Kriza", u kojemu je naznačio neke od svojih kasnijih motiva, prije svega ženske međuodnose kojima se uspješno bavio u filmovima "Persona" i "Krici i šaputanja". (Hina)

(R.P.B., 12.10.2017)