predstava, djeca, mladi

Virovitička premijera lutkarske predstave 'Kaštanka'


vrijeme: 14.10.2017. 19,30 h
mjesto: Virovitica, Kazalište Virovitica, Trg Ljudevita Patačića 2

Prva hrvatska lutkarska verzija Čehovljeve novele 'Kaštanka' nastala je u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, a bit će premijerno izvedena u Virovitici u subotu, 14. listopada, u 19,30 sati.

Redateljica predstave je Vjera Vidov, a uloge su povjerene mladim lutkarima, Virovitičanima Sari Lustig i Goranu Vučku te Zadranima Dominiku Karakašiću i Ireni Bausović.
 
Kaštanka
 
U Čehovljevoj noveli Kaštanka fokalizator čitave radnje istoimeni je pas iz naslova; na jednoj šetnji s okrutnim gospodarom kujica Kaštanka zaluta i slučajno se nađe u rukama drugog vlasnika, koji će je zajedno s ostalim životinjama obučavati za cirkuske nastupe. Karakteristična ruska začudnost provlači se kroz čitavu pripovijetku pridonoseći ne samo društvenoj satiri nego i parodiji izvedbenih umjetnosti, pa tako i kazališta. Temu besvjesnog podvrgavanja subjekta vlasti, ovdje oživotvorenu kroz metaforu ropske poslušnosti psa, Čehov obrađuje u svom poznatom stilu, gorko, duhovito, s profinjenom zajedljivošću i prikrivenim egzistencijalističkim očajem. Kaštankine puteve, njezina gubljenja i pronalaženja publika će ove sezone gledati u lutkarskoj predstavi pod režijskom palicom glumice Vjere Vidov, a u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta Lutaka Zadar. Za vizualni identitet predstave zaslužna je mlada ruska umjetnica Natalija Burnos, čije su kreacije najmlađi gledatelji već imali priliku vidjeti u nagrađenoj predstavi Nevidljiva protekle sezone.

(R.P.B., 11.10.2017)