predavanje, tribina

Predavanje Marvelovog strip crtača Enisa Čišića


vrijeme: 13.10.2017. 18 h
mjesto: Zagreb; Veleučilište Vern, Iblerov trg 10 (Importanne galerija, drugi kat, dvorana 200)

Sarajevski strip crtač i ilustrator Enis Čišić održat će u će u Zagrebu 13. listopada, s početkom od 18 sati, na Veleučilištu Vernu predavanje o svom iskustvu rada za najvećeg svjetskog izdavača stripova, Marvel. Premda je njihova suradnja započela tek prije tri godine, dosad je ilustrirao neke od najpoznatijih superheroja poput Ironmana, Spidermana, Kapetana Amerike, Hulka te Nicka Furija. Ulaz na predavanje je besplatan!

'Htio bih sa zagrebačkom publikom podijeliti svoje iskustvo rada za jednu od najvećih izdavačkih kuća Marvel, od toga kako sam stupio u kontakt s njima, što mislim da je pridonijelo mom uspjehu, ali i po tome što me inspirira. Kroz svoje projekte pokušat ću približiti publici proces rada u nadi da ću motivirati mlade kreativce da ne odustaju od svojih snova '- izjavio je Čišić i dodao da njegov primjer pokazuje kako je tako nešto i ostvarivo.
 
Njegova suradnja s Marvelom započela je 2014. kada je u Makarskoj na festivalu stripa upoznao CB Cebulskog, Marvelovog lovca na talente.
 
'To je jedan od najvećih strip festivala u regiji. Kada sam čuo da će ondje biti predstavnik Marvela odlučio sam ponijeti svoje radove kako bi ih pokazao' – kazao je Čišić te istaknuo da je zahvaljujući svom specifičnom stilu crtanja, atipičnom za Marvel, privukao pozornost scouta.
 
Nakon što je odradio probu, potpisali su ugovor za rad na Original Sin Annual stripu, za koji je priču napisao Jason Latour.
 
'Bilo je to iznimno zahtjevan zadatak zato što sam imao samo mjesec dana da nacrtam 33 stranice stripa. Strip je bio najavljen na najvećem svjetskom Comic-Conu u San Diegu kojeg posjećuje preko 100.000 ljubitelja stripa, a ja nisam bio primio cijeli scenarij već samo upute '– prisjetio se Čišić te dodao:
 
'Nikada u životu nisam toliko brzo radio, crtano sam po tri stranice stripa dnevno što je bilo je vrlo naporno. Na svu sreću nije bilo puno korekcija pa smo uspjeli završiti na vrijeme'.
 
Proces izrade stripa počeo je uputama na temelju kojih je Čišić izradio likove. Kada je dobio scenarij napravio je storyboard te, nakon odobrenja urednika, olovkom nacrtao finalne stranice, a potom ih doradio tušem. Nakon što bi napravio nekoliko stranica slao bi ih uredniku na odobrenje te kasnije koloristu koji bi bojao kadrove. Obojene kadrove bi slali grafičarima koji bi ih obrađivali i ubacivali tekst.
 
'Jedan od najljepših trenutaka u radu za Marvel bio je kada sam radio na Spidermanu za izdanje Avengers Millenium. U tom izdanju je objavljen reprint epizode iz 1963. koju je crtao jedan od najznačajnijih Marvelovih crtača, John Buscema' – kazao je Čišić te dodao: 'Buscema je moj dječački idol. On je jedan od crtača koje iznimno poštujem te se može reći da sam učio crtati stripove promatrajući i analizirajući njegovu tehniku crtanja. Možete samo zamisliti kako sam se osjećao kada sam na koricama stripa na popisu autora pored svog imena ugledao i ime svog dječačkog idola'.
 
Ističe da mu je želja inspirirati mlade ljude da se počnu baviti ovom vrstom umjetnosti te zbog toga održava radionice i predavanja.

(R.P.B., 11.10.2017)