predstava, djeca, mladi

Predstava pripovjednog kamišibaj kazališta za djecu 'Četiri godišnja doba' premijerno u riječkom GKL


vrijeme: 13.10.2017.
mjesto: Rijeka; Gradsko kazalište lutaka, Blaža Polića 6

Predstava u obliku pripovjednog kazališta kamišibaj poteklog iz Japana 'Četiri godišnja doba' po slikovnici Pike Vončine, nova je premijera Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na programu u petak, 13. listopada, najavljeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu.

U kamišibaj kazalištu glumac-pripovjedač interpretira kratke priče uz pomoć stripovskih ilustracija za djecu u drvenom okviru, kazala je redateljica predstave Irena Rajh, koja se u Sloveniji nekoliko godina bavi ovom kazališnom formom. Predstava "Četiri godišnja doba" bit će prva izvedba kamišibaj kazališta za djecu nekog profesionalnog ansambla u Hrvatskoj, navedeno je na konferenciji za novinstvo.
 
Rajh je istaknula da ova forma otvara beskonačne mogućnosti interpretacije, a u isto vrijeme ograničava autore i izvođače.
 
Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir kazala je da se ovime nastavlja i dalje razvija ciklus pripovjednih predstava u GKL, uveden prošle godine. Ovo je vrlo zanimljiva mala mobilna forma koja omogućuje nastupanje gotovo na svim lokacijama. Stoga je GKL s "Četiri godišnja doba" već gostovao u nizu dječjih vrtića i drugih ustanova a interes za ugošćavajem ove predstave u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji je vrlo velik, kazala je Lupi Alvir.
 
Dramaturginja Vedrana Balen Spinčić kazala je da je rad na predstavi za nju bio prirodan i tečan proces zajedničkog oblikovanja slikovnice za izvedbu pred djecom. Interpretator Damir Orlić naglasio je da je ovo veliko osvježenje u njegovoj karijeri te da mu svaka izvedba predstavlja veliku radost. U ovoj formi glumac ne smije privlačiti pažnju na sebe, nego ona mora biti usmjerena na ilustracije u okviru. S druge strane, atmosfera tijekom izvedbe pa i trajanje jako ovise o reakcijama djece, naveo je Orlić. (Hina)

(R.P.B., 11.10.2017)