izložba

Otvorena izložba 'Vezak vezla, niz Bosnu gledala'


vrijeme: 13.10.2005. - 27.11.2005.
mjesto: Zagreb
organizator: Etnografski Muzej Zagreb

Izložba tradicijskog odijevanja i nakita Hrvata iz Bosne i Hercegovine i zbirke Samostana i Duhovnog centra Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, pod nazivom 'Vezak vezla, niz Bosnu gledala', otvorena je jučer u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Izložba obuhvaća više od 40 nošnji i 100-tinjak komada vrijednog i antiknog nakita koji su sačuvali Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je u nazočnosti velikoga broja sudionika u narodnim nošnjama, članova kulturno-umjetničkih društava iz BiH i posjetitelja, otvorio predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić.

Autor izložbe je karmelićanin o. Zvonko Martić iz Duhovnog centra Karmel sv. Ilije, koji je istaknuo da je to blago skupljao 10-tak godina, a da svaka od tih nošnji ima vlastitu priču.

Nošnje i nakit Hrvata u BiH raznolike su i dijele se u tri osnovna tipa: dinarski, panonski i gradski. Vrijednost zbirke je važna i zbog raseljavanja Hrvata u nedavnom ratu, pa je i ova zbirka karmelićana neprocjenjiva jer svjedoči kulturu i tradiciju hrvatskog naroda u BiH tijekom niza stoljeća, kazao je o. Martić.

Najavio je i da će zbirka biti stalno izložena u samostanu i Duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, kad bude završena gradnja.

Provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Jakov Mamić u katalogu izložbe istaknuo je da su postavljanjem stalne izložbe tradicijskog odijevanja i nakita Hrvata u BiH hrvatski karmelićani željeli dati doprinos očuvanju etnografskog nasljeđa bosanskohercegovačkih Hrvata.

Jedan od razloga je i taj što u BiH ne postoji muzejska ustanova u kojoj bi se čuvale nošnje iz različitih krajeva gdje žive ili su živjeli bosanskohercegovački Hrvati.

Svečanost otvorenja upotpunili su članovi s nekoliko kulturno-umjetničkih društava u bogatim narodnim nošnjama iz Tomislavgrada i Kraljeve Sutjeske.

Izložba u Etnografskom muzeju bit će otvorena do 27. studenoga, a financirali su je Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

(Hina)

Kontakt:

Etnografski muzej Zagreb
Mažuranićev trg 14
10 000  Zagreb 

Tel.: +385 (1) 48 26 220
Tel.: +385 (1) 48 26 221
Faks: +385 (1) 48 26 221

E-mail: emz@etnografski.muzej.hr

URL: www.etnografski-muzej.hr