projekcija

Mate Ugrin na Kratkim slikama


vrijeme: 12.10.2017. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

U četvrtak, 12. listopada, u 19,30 sati, Kratke slike predstavljaju mladog filmskog autora, Matu Ugrina, dobitnika nagrade Green DCP na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Ulaz na program je besplatan!

Mate Ugrin, u svojim kratkometražnim filmovima istražuje prostore koji se nalaze izvan utabanih tokova povijesti, malena mjesta koja se nalaze na istinskoj periferiji jer se u njima prošlost još nije dovršila, a budućnost nikada neće ni stići. Te topose ispunjene čekanjem i žudnjom za nečim većim i drugačijim Ugrin istražuje filigranskom vještinom korištenja jedinstvenih mogućnosti filmskog medija. Kadrovi traju dovoljno dugo da emocionalno nasele prostor koji bilježe, a ljudi iz njih ulaze i izlaze bez neke njima dokučive dramaturgije koja bi njihovoj priči poklonila smisao. Atmosfera koja ispunjava njegova ne-mjesta jest ona iz Čehovljevih drama u kojima sve tek čeka da se dogodi, a u međuvremenu, dok se čeka Godota, prepušteni smo promatranju okrutnog rada vremena i zaborava.
 
Uz najnovije filmove Mate Ugrina (Mjesta u blizini, U međuvremenu) bit će prikazani poetikom mu srodni dokumentarni film Aleksandra F. Stasenka Posljednji,  a nakon projekcije slijedi razgovor s Matom Ugrinom koji moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović.
 
Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.
 
Kratke slike projekt je Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 41. godinu prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film. Kroz programsku cjelinu Runda kratkog, u okviru koje će se predstaviti Mate Ugrin, prikazuje se odnos suvremenih  formi i autora prema starijim ostvarenjima hrvatske kratkometražne kinematografije.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 11.10.2017)