predstava, djeca, mladi

Praizvedba predstave 'Šporki Špiro i Neposlušna Tonka' u GKL Split


vrijeme: 07.10.2017. 19 h
mjesto: Split; Gradsko kazalište lutaka Split, Tončićeva 1

U subotu, 7. listopada, u 19 sati, bit će izvedena prva ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Split. Riječ je o praizvedbi teksta 'Šporki Špiro i Neposlušna Tonka' Olje Savičević Ivančević, nagrađivane spisateljice čiji su romani, zbirke pjesama i priča prevedeni na desetak jezika.

Dramski tekst „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“  autorica je pisala specijalno za GKL Split i novu suradnju s redateljem Ivanom Plazibatom koji je na predstavi okupio gotovo isti autorski tim kao na njihovoj prvoj zajedničkoj predstavi u ovom kazalištu „Moj prijatelj „Mačkodlak“ iz 2015.

Novi tekst Olje Savičević Ivančević je priča o dvoje djece iz različitih svjetova -jednoj hrabroj, srčanoj i znatiželjnoj  Tonki i jednome Špiru, bistrom dječaku čistog srca i malo manje čistih ušiju i hlača.

Njihovim susretom u gradu Utorku, u kojem se svi osim Tonke slijepo drže pravila, započinje veliko prijateljstvo i velika avantura u kojima se sudaraju dva nespojiva svijeta: svijet reda i discipline i svijet kaosa u kojem je sve prepušteno slučaju. U svijetu kaosa živi i neobično biće iz roditeljskih prijetnji  – Igruša Plakuša.

Suradnik za scenski pokret je Damir Klemenić, a  originalnu glazbu je skladala Tamara Obrovac. Scenografiju potpisuje Ozren Bakotić, a kostime Ana Marin.

U naslovnim ulogama gledat ćemo Ana Mariju Veselčić kao Tonku i Petra Konkoja Cailiaua kao Špira. Ostale uloge tumače glumci GKL-a Split  Milana Buzolić-Vučica, Sanja Vidan, Andrea Majica, Tvrtko Štajcer, Milena Blažanović i gosti Franjo Đaković i Ana Uršula Najev.

Nakon premijere, predstava  „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“ igrat će svakodnevno  od 9. do 13. listopada u  nekoliko izvedbi  za škole i vrtiće,  a u slobodnoj prodaji  je  u  subotu 14. listopada u 11 sati te  u  subotu 28. listopada, također u 11 sati. Oni koji ne stignu  pogledati predstavu u ovim terminima moći  će to učiniti u drugom dijelu sezone, i to već u siječnju. Sve termine izvedbe mogu se pronaći na web stanici kazališta, a ulaznice se mogu rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1.

Ubrzo nakon premijere GKL Split putuje u Čakovec  gdje će 18. listopada nastupiti s nagrađivanom predstavom  Ksenije Zec i Saše Božića  „U zvijezde“, u sklopu 20. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra Assitej.

Nakon povratka s puta, GKL Split će 20. listopada izvesti još jednu premijeru, i to opet praizvedbu domaćeg teksta. Riječ je o lutkarskoj predstavi „Stonoga Goga“,  prema tekstu Andrijane Grgičević nagrađenom na natječaju Mali Marulić, a predstavu produciramo u suradnji s Teatrom Poco Loco iz Zagreba. 

(R.P.B., 06.10.2017)