predstava

Kako postaviti Ibsenovu 'Noru' sa samo dva glumca


vrijeme: 14.10.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Kazalište Knap, Ivanićgradska 41a

U Kazalištu KNAP - Centar kulture na Peščenici, zagrebačka umjetnička organizacija Tragači priprema predstavu 'Nora – trenutak pobune' koju po tekstu Jelene Hadži-Manev režira mlada redateljica Frana Marija Vranković. Premijera predstave održat će se u subotu, 14. listopada, u 20 sati.

Nakon lanjske monodrame 'Majstor Jura - Priča o jednoj djevojci', Tragači su posegnuli za istraživanjem procesa rada u kazalištu te komunikacije između glumca i redatelja. U „kazalištu u kazalištu“ pred publikom se odvija kazališna svakodnevnica u kojoj upoznajemo mladog redatelja Dražena (Mladen Kovačić) te glumce Orhideju (Jelena Hadži-Manev) i Hrvoja (Zijad Gračić). Dražen se nalazi u nezavidnoj poziciji jer je za svoju prvu profesionalnu režiju, u oskudnim financijskim uvjetima, dobio zadatak postaviti Noru Henrika Ibsena sa samo dva glumca. Pod stresom prve režije smišlja provokativan koncept kako bi bio primijećen te pokušava prisiliti glumce da rade sve što od njih traži.

Orhideja, koja je netom prije prve probe primljena u ansambl kazališta, pokorno ga sluša, no njezin stariji i iskusniji kolega Hrvoje pokušava usmjeriti mladog redatelja da temelji svoj rad s glumcima na međusobnoj iskrenosti i povjerenju. Pripremajući Noru nađu se u situaciji u kojoj glumci ne razumiju redatelja, a redatelj ne čuje glumce. Odnos Torvalda i Nore Helmer postaje preslika odnosa redatelja i glumaca te je pitanje hoće li se on popraviti ili će netko od njih izaći iz predstave. Kako će se situacija razriješiti gledatelji će moći saznati na sceni Kazališta KNAP 14. te 21. listopada s početkom u 20 sati.

Scenu i kostime predstave potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, autorsku glazbu Željka Veverec i Toni Starešinić, oblikovanje svjetla Dina Marijanović, jezična savjetnica je prof. dr. sc. Sanja Vulić, a scene iz Ibsenove Nore s danskog je jezika prevela redateljica Vranković.

Više informacija o kazališnoj skupini Tragači i predstavi 'Nora – trenutak pobune' nalazi se na službenoj Facebook stranici te na stranicama Kazališta KNAP.

(R.P.B., 04.10.2017)