izložba

Deset godina Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu


vrijeme: 28.09.2017. - 22.10.2017.
mjesto: Slavonski Brod, Muzej Brodskog Posavlja

Povodom Dana europske baštine 2017., u četvrtak, 28. rujna u 19 sati, u Muzeju Brodskog Posavlja bit će otvorena izložba '10 godina Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu'.

Dani europske baštine 2017. godine u Hrvatskoj se i ovaj put obilježavaju tradicionalno, tijekom mjeseca rujna i listopada, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH.
Vijeće Europe pokrenulo je inicijativu 1985. godine, koja je postala zajednička akcija u suradnji s Europskom unijom od 1999. godine. Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi.
Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Otad se kontinuirano obilježavaju svake godine tijekom rujna i listopada.

Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu pridružuje se zajedničkoj temi „Baština i priroda: krajolik mogućnosti“ jer su kulturna dobra Brodsko-posavske županije većinom postavljena da korespondiraju s krajolikom, a značajna je zbog 10. obljetnice rada Odjela.
Konzervatorska struka ima za cilj očuvanje baštinjenog, usporavanje procesa nestajanja materijalne pojavnosti kulturnih dobara. Intervencija uspostavlja ravnotežu baštinjenog i okruženja, antropogenog djelovanja i utjecaja vremena i vraća estetiku, jer svaka konzervacija/restauracija ujedno je i interpretacija/re-kreacija.
Upoznavanjem kulturne baštine i stjecanjem znanja o njoj može se pridonijeti podizanju razine svijesti o njezinoj važnosti. Želja nam je približiti ljepotu naše kulturne baštine i djelokrug rada Konzervatorskog odjela i MK.

Izložba „10. godina Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu“ prezentira presjek desetogodišnjeg rada Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu u domeni  dokumentiranja, istraživanja i zaštitnih radova obnove kulturnih dobara na području Brodsko-posavske županije. 
Stručna obnova kulturnih dobara podrazumijeva: konzervatorska i arheološka istraživanja, analizu i valorizaciju, konzervatorsko-restauratorske radove, građevinsku i konstruktivnu sanaciju te konzervatorsku prezentaciju kulturnih dobara kao i konzervatorski nadzor nad obnovom i zaštitom kulturnih dobara.
(Željka Perković, dipl.ing.arh.)

Izložba ostaje otvorena do 22. listopada 2017.
 

(D.H.F., 27.09.2017)