izložba

Izložba 'Miranda-Holokaust Roma' u Varaždinu


vrijeme: 27.09.2017.
mjesto: Varaždin

U srijedu, 27. rujna 2017., u varaždinskoj sinagogi, s početkom u 17 sati, otvorit će se izložba 'Miranda-Holokaust Roma'. 
Izložba se održava kao popratni program 47. Varaždinskih baroknih večeri, a otvorit će je Veijo Baltzar (Fin), autor izložbe i voditelj DROM organizacije.  

Veijo Baltazar

Porijeklom Ciganin nomad, Veijo Baltzar je finski književnik, upravitelj kazališta i društveni djelatnik – svestrani stvaralac u području kulture. Baltzar je jedan od međunarodno vodećih ciganskih književnika koji je, počevši od 1960-tih, kroz svoju književničku, umjetničku i kulturno-političku karijeru bio značajan graditelj mostova između većinskog i manjinskog stanovništva.
Bibliografija ovog nagrađivanog umjetnika obuhvaća više od 72 djela: romane, drame, libreta, zbirke pjesama i filmske scenarije. Njegov roman prvijenac Užareni put (Poltava tie, 1968.) izazvao je veliku buru. Baltzarov posljednji roman, U ratu i ljubavi (Sodassa ja rakkaudessa, 2008.) opisuje sudbinu europskih Cigana tijekom 2. svjetskog rata. Phuro (2000.), nazvan i ciganskim nacionalnim spjevom, bavi se krvnim nasljeđem Cigana nomada, njihovim načinom života kao i duhovnim stvaralaštvom i kulturom. Baltzar je bio voditelj vlastitog kazališta, režirao je na desetke predstava, predavao na kazališnoj akademiji, a aktivno se bavi i likovnom umjetnošću.
Baltzar je porijeklom Ciganin nomad: „Bili smo lutalice i naše područje bila je Savonija. U našoj obitelji bilo je 12 djece. Glad i bijeda svakodnevno su nas posjećivali. Oni najjači i najzdraviji u obitelji jeli su svaki treći ili četvrti dan.
Moj je otac bio konjušar koji je prodavao seoskim zemljovlasnicima konje za rad. Moja se majka bavila ručnim radom. Skitnicama bez doma put od imanja do imanja bio je dug, bile su velike hladnoće, konji bi se svjetlucali prekriveni injem. Srednja je klasa stalno uzrokovala patnju Ciganima nomadima. Siromasi su pomagali siromahe, a u bogatim kućama su nas dobro primali.
Jedno smo vrijeme živjeli u kući u kuriji u Haminalahtiju. Kuriju je Liisa Peura kupila od braće slikara von Wright. Liisa Peura, najbogatija žena u Savoniji i moja majka, najsiromašnija žena u Savoniji, bile su prijateljice. Njih su dvije zajedno s pjesnikom Yrjöm Kanervom organizirale 1950-tih godina matineje na koje su dolazile limuzine čak iz Helsinkija.“
Veijo Baltzar je ponosan na svoje porijeklo. Snažan identitet, kultura, kao i dubinsko poznavanje kulture većinskog stanovništva utjecali su na Baltzarove oštre i kritičke poglede na oba ta svijeta. On je pisac poznat po hrabroj i nepoštednoj, ali uvijek konstruktivnoj kritici upućenoj kako većinskom stanovništvu, tako i samim Romima, te odnosima moći na kojima počiva multikulturalno društvo.
Odnos većinskog i ciganskog naroda u Baltzarovom je djelu donose se u svoj svojoj proturječnosti. On prikazuje cigansku kulturu kao malu ali snažnu manjinsku kulturu koja se vječno bori oko toga što joj se više isplati: izolacija i strogo pridržavanje tradicije, ili otvorenost i fleksibilnost.
Baltzar ne zagovara utapanje u većinsku kulturu, ali prihvaća integraciju. Prema njemu, u multikulturalnoj Europi vlada kultura povlađivanja, a to dovodi do toga da se u tome utapaju kako većinsko stanovništvo tako i asimilirane manjine i doseljenici.
Predsjednica Tarja Halonen 2011. godine dodijelila je Baltzaru titulu „kulttuurineuvos“ (eng. Cultural Counsellor) kao priznanje za njegovo životno djelo.

Udruženje za kreativnu kulturu Drom ry

Drom je udruženje za kreativnu kulturu i umjetnost osnovano 1976. godine. Zadaća udruženja je promicanje dijaloga između Finske i međunarodne zajednice kroz umjetnost i kulturnu politiku.
Predsjednik udruženja Drom ry je njegov osnivatelj, pisac i kulturni djelatnik Veijo Baltzar. Baltzar je poznat kao svestran umjetnik i društveni radnik kao i pionir zagovornik multikulturalnosti. Korijeni Udruge Drom datiraju još iz 1976. godine kada je g. Veijo Baltzar osnovao prvo i jedino profesionalno cigansko kazalište Drom u nordijskim zemljama. Kazalište je aktivno nastupilo u Finskoj i inozemstvu ukupno 15 godina.
Drom ry se bavi produkcijom u području kazališta, likovne umjetnosti, izložbene djelatnosti, književnosti, glazbe, te priređuje seminare, konferencije i tečajeve. Kroz organizaciju multimedijalnih i interdisciplinarnih događaja u zemlji i inozemstvu, udruženje nastoji utjecati na političare i društvene čimbenike koji mogu i žele graditi multikulturalnu Europu.
Strategijska skupina koju je 2009. osnovao Drom ry postala je važna poluga za ostvarivanje njegovih ciljeva. Članovi te skupine su Veijo Baltzar, bivši finski premijer Paavo Lipponen, MEP Liisa Jaakonsaari, članovi finskog parlamenta Pekka Haavisto, Ilkka Kanerva i Outi Alanko-Kahiluoto, profesor multikulturalnog odgoja Fred Dervin, Olli Saarela, te upravitelj Aleksandrovog kazališta Reima Jokinen.
Najveći kapital Dram ry-a leži i porijeklu i iskustvu njezinog upravitelja. Dubinsko poznavanje ciganske kulture, kozmopolitizam, kao i multimedijalnost i interdisciplinarnost djelovanja Dram ry-a daju mu dodatnu europsku vrijednost.

(D.H.F., 26.09.2017)