djeca, mladi

Edukativne publikacije za djecu koje promiču hrvatsku prirodnu i kulturnu baštinu


vrijeme: 27.09.2017.
mjesto: Gradska knjižnica Senj

U Gradskoj knjižnici Senj ilustratorica Zrinka Ostović predstavit će djeci dio svojih publikacija s osvrtom o ulozi slikovnica u promidžbi prirodne i kulturne baštine te održati likovnu radionicu. 

Radionici i predavanju pridružit će se i djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, koji će djeci predstaviti svu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta Velebita te ih podučiti osnovama ponašanja u prirodi.

Ilustratorica Z. Ostović suradnica je tvrtke SMAK – smart media knowledge te zajedno s arheologinjom Svjetlanom Olujić Tomaić i dizajnericom Valentinom Dominić dugi niz godina radi na projektu edukativnih vodiča za djecu 4 KIDS. Osim vodiča, promiču misiju svih hrvatskih nacionalnih parkova: važnost prirode, zaštitu okoliša i hrvatske baštine putem edukativnih materijala za djecu: slikovnica, društvenih igara, radionica, radnih listića i raznih promidžbenih materijala za nacionalne parkove i parkove prirode.

Edukativne publikacije na primjeren način promiču važnost zaštite prirode, potiču zanimanje za okoliš, baštinu, rijetke i ugrožene vrste, pridonose aktivizmu i odgovornosti. Na geografski relativno malom prostoru Hrvatske imati toliko raznolikosti i prirodnih ljepota - pravo je bogatstvo, koje vrijedi pokazati djeci kako
bi ga ona usvojila kao dio svog naslijeđa.

Ravnateljica knjižnice, djelatnica Nacionalnog parka i ilustratorica na ovoj će radionici, svaka na svoj način, približiti djeci kulturnu i prirodnu baštinu područja grada Senja.

U likovnoj radionici koja će trajati dva školska sata djeca nižih razreda osnovne škole (3. i 4. razred) izrađivat će pop-up razglednice sa zaštićenim životinjama. 

Predstavljanje se održava u sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana Europske baštine u Hrvatskoj.


(D.H.F., 26.09.2017)