Preskočite na glavni sadržaj

24. Revija lutkarskih kazališta Rijeka

24. Revija lutkarskih kazališta Rijeka
Na ovogodišnjoj 24. Reviji lutkarskih kazališta Rijeka koja se održava od 4. do 11. studenoga bit će izvedeno 11 recentnih lutkarskih predstava iz šest zemalja, najavljeno je u ponedjeljak u riječkoj gradskoj upravi.
vrijeme: 04.11.2019.
mjesto: Rijeka
url: http://www.gkl-rijeka.hr/
 Tijekom Revije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, bit će prikazane predstave kazališta iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te šest predstava iz hrvatskih kazališnih kuća.


Na konferenciji za novinare najavljene su predstave "Ručak za šestero" u izvedbi KD Pinklec i UO GLLUGL , "Tihi dječak", u izvedbi Pozorišta za decu iz Kragujevca, "Dobro se dobrim vraća", u izvedbi Teatra Oz, "Glina, igra i ostale majmunarije", u izvedbi Thalias Kompagnons iz Njemačke, "Greb, greb, kra, pljus", u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana te "Mali Rakun", u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.


Gledatelji će moći vidjeti predstavu "Pinocchio" u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, "Nezaboravak" u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek, "Medvjedić Timotej" u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, "Bajka o ribaru i ribici" u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca te "Nevidljive zemlje" u izvedbi finskog Livsmedlet Theatre.


U popratnom programu Revije su predstava u nastajanju “Carevo novo ruho”, koju će u suradnji s publikom pripremati Lutkovno gledališće Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, zatim Dječja lutkarska radionica i igraonica te dvije izložbe.


Izložba “90 godina UNIMA-e” autora Livije Kroflin i Ivana Špoljareca oslikat će rad svjetskog udruženja lutkarskih kazališta, dok se izložba autorice Antonije Bogner Šaban “Lutke osvajaju Hrvatsku 1920" osvrće na početke lutkarstva u Hrvatskoj.


I ove godine dio Revije je i program Europske prijestolnice kulture na reviji, s istraživačkim i inovativnim pristupom lutkarstvu, a namijenjem je različitim dječjim uzrastima, što je i fokus programskog pravca Dječja kuća, čiji je partner Gradsko kazalište lutaka Rijeka.


Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir kazala je da je cilj revije prikazati inovativno i istraživačko lutkarstvo danas. Teme predstava tiču se djece, madih, ali i odraslih, priče su to o potrazi za boljim, o dječjim strahovima, neobičnim prijateljstvima i imaginarnim prijateljima, međugeneracijskom razumijevanju, o onima koji ne čuju te o još puno toga, kazala je ističući da će predstave pokazati neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu i i postavljati pitanja koja nameće današnje vrijeme.


Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da će sljedeće godine biti 25 godina od početka Revije lutkarskih kazališta u Rijeci. Ne sumnja da će i ova pokazati nove trendove u lutkarstvu i ponajbolje predstave iz Hrvatske i zemalja koje gostuju. Naglasio je da je Gradsko kazalište lutaka Rijeka ove godine dobilo brojne nagrade, da to nije slučajnost te da govori o kvaliteti i inovativnosti ljudi koji u njemu rade. Dodao je da će nakon što se uredi Dječja kuća, biti stvoreni još bolji uvjeti za rad s djecom.


Kako je rečeno, publika će ocjenjivati sve predstave i dodijeliti nagradu publike. Nagradu dizajnerski osmišljava Studio Cuculić, a ove godine to će biti skulptura trsatskog zmaja, odnosno drvene dječje klepetalice.


Reviju lutkarskih kazališta Rijeka organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Hina)