Preskočite na glavni sadržaj

Finsko-švedske spisateljice gostuju u Zagrebu

Hrvatsko društvo pisaca, u suradnji s partnerom Finlands svenska författareförening (Švedskim društvom pisaca u Finskoj), organizira razmjenu pisaca s Finskom. Ove godine u Zagrebu gostuju dvije finsko-švedske spisateljice, Mia Franck i Hannele Mikaela Taivassalo, koje će se predstaviti Ogrizovića svojim proznim ulomcima u prijevodu Miše Grundlera u srijedu, 23. listopada, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
vrijeme: 23.10.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/hdp
Književnu večer moderira dr. sc. Bodil Zalesky, lektorica za švedski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 
Mia Franck živi u Turkuu, u Finskoj. Osim što piše, podučava kreativno pisanje na jednogodišnjim tečajevima i kratkim vikend-tečajevima. Godine 2009. doktorirala je književnost na Sveučilištu Åbo Akademi, a sada je znanstveno-istraživački rad zamijenila pisanjem romana i priča. Njezin posljednji roman, ”Bombträdgården” (Vrt bombi), priča o djevojci koju tijekom Drugog svjetskog rata pošalju iz Finske u Švedsku, nominiran je za književnu nagradu kulturnog časopisa Vi u Švedskoj i za Europsku književnu nagradu. Trenutačno se bavi pisanjem o počecima 20. stoljeća. Objavila je četiri romana i dvije knjige kratkih priča.
 
Hannele Mikaela Taivassalo književnica je koja pretežno piše prozu, ali i slikovnice, eseje i drame te izvodi kazališne performanse, a spajanjem različitih umjetnosti bavi se lirskom improvizacijom. Njezin četvrti roman, In transit (U prijevozu), objavljen je 2016., a distopijski serijski roman Scandorama u proljeće 2018. Godine 2008. dodijeljena joj je prestižna nagrada Runebergspriset za roman Fem knivar hade Andrej Krapl (Pet noževa imao Andrej Krapl), a 2017. dobila je nagradu kulturne zaklade Stiftelsen Längmanska za književni rad. Podučava kreativno pisanje i članica je izvođačke skupine City Mirage. Piše na švedskom, a performanse i improvizacije izvodi na švedskom i engleskom.