Preskočite na glavni sadržaj

Pula: Zlatku Kramariću nagrada 'Zvane Črnja'

Nagrada 'Zvane Črnja' za najbolju knjigu eseja objavljenu od 1. rujna prošle do 1. rujna ove godine dodijeljena je u petak Zlatku Kramariću za djelo 'Sat hrvatskog, re:vizija prošlih sjećanja', odlučilo je Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sklopu ovogodišnjih Pulskih dana eseja.
vrijeme: 19.10.2019.
mjesto: Pula
url: http://www.dhk-pula.hr
Ovogodišnji, 17. po redu Pulski dani eseja, koji su posvećeni akademiku Josipu Bratuliću u povodu njegova 80. rođendana, započeli su dodjelom Nagrade "Zvane Črnja". U uži izbor, uz Kramarićevu knjigu izdavača Mozaik knjige, bilo je izabrano pet naslova: Tatjana Gromača "Mrtav rukavac rijeke Save" (Sandorf, Zagreb), Julijana Matanović "Ljuta godina, zapisi internetske novakinje" (VBZ, Zagreb), Helena Sablić Tomić "Kroćenje unutarnjeg nemira: Ja, žena, prostor/Taming od restlessness. I, woman, space" (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), te Slobodan Šnajder "Umrijeti u Hrvatskoj, pet eseja", (Fraktura, Zagreb).

 

Za najbolju knjigu eseja odabrana je ona istaknutog hrvatskog književnika, znanstvenika, kritičara, polemičara, političara i diplomata prof. dr. Zlatka Kramarića, iznimno esejističko ostvarenje u kojemu na literaran način obrađuje teme kojima na teorijski način pristupa u nekima od prethodnih knjiga, kao što su "Jugoslavenska ideja u kontekstu postkolonijalne kritike" i "Nostalgija - kratka povijest zaborava", obrazložili su u Povjerenstvu. Kramarić je, kako je istaknuto, objavio 19 autorskih i tri uredničke knjige, niz članaka i studija te nekoliko desetaka znanstvenih i stručnih radova, ogleda, kolumni i književnih kritika. Usporedo sa znanstvenom karijerom, obavlja i niz istaknutih funkcija i dužnosti u društvenom i političkom životu. Od 1992. do 2005. bio je gradonačelnik Osijeka, jedan od najdugovječnijih. Danas je veleposlanik u Albaniji. Dobitnik je niza međunarodnih nagrada i priznanja.

 

Kramarić nije bio prisutan na skupu, no poslao je prigodno pismo u kojem je izrazio svoje zadovoljstvo nagradom.

 

"Pulski dani eseja stigli su do svog 17. izdanja, i to je drugo izdanje posvećeno jednoj osobi, nakon što je osmo izdanje ove manifestacije bilo posvećeno Zvani Črnji. Imali smo razne teme, na početku su Pulski dani eseja bili dvodijelna manifestacija, najprije su se tu održavali Ogledi o eseju, a potom je svake godine bila druga tema, a od ljubavi, identiteta, globalizacije", kazao predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Boris Domagoj Biletić.

 

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica čestitao je Biletiću i Istarskom ogranku Društva hrvatskih književnika za sve što čine za kulturu Istre, a Sanja Krelja u ime Grada Pule osvrnula se na važnost akademika Bratulića i njegova iznimnog stvaralaštva.

 

Uslijedila je prva sesija izlaganja, a drugi dio programa nastavljen je u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.  sklopu manifestacije u subotu će u prostorima Kluba hrvatskih književnika izlagati Milorad Stojević, Anton Šuljić, Perina Meić, Daniel Načinović, Jelena Lužina, Goran Filipi, Mirko Ćurić, Nevio Šetić, Milan Bešlić i Franjo Nagulov. (Hina)