Preskočite na glavni sadržaj

U Cavtatu otkriven spomenik Vlahi Bukovcu

Spomenik velikom hrvatskom slikaru Vlahi Bukovcu, djelo akademskog kipara Petra Dolića, otkriven je u nedjelju popodne na rivi pred crkvom Gospe od Snijega u Bukovčevom rodnom Cavtatu na svečanosti u sklopu proslave Dana Općine Konavle.
vrijeme: 20.10.2019.
mjesto: Cavtat

Izaslanica hrvatskog premijera i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je tom prilikom kako će spomenik biti lijep podsjetnik na značaj hrvatskog velikana.

"Ovim Cavtaćani Bukovcu vraćaju dug, ali je to i podsjetnik kako je nakon rata obnovljena materijalna i nematerijalna baština Konavala. Iako je od Bukovčeve smrti prošlo gotovo stotinu godina, i danas u hrvatskoj kulturi nastavljamo otkrivati veličinu njegovog djela te istraživati sav njegov utjecaj i doprinos", rekla je Obuljen Koržinek.

Konavoski načelnik Božo Lasić istaknuo je kako je 'Bukovac volio Cavtat, a Cavtat Bukovca', napomenuvši kako se i po Bukovcu Cavtat već generacijama prepoznaje u svijetu.

"Ovo je velik dan za Cavtat, kojem je Bukovac poklonio niz predivnih slika. Njegova je ljubav prema Cavtatu bila neizmjerna i nije doživio vratiti se u mjesto. Ipak, mi smo ga ovim vratili i mislim da smo dobro učinili", izjavio je Lasić.

Autor spomenika Petar Dolić rekao je kako se, razmišljajući o stvaranju spomenika, odlučio na način koji je blizak ljudima.

"Bukovac sjedi na klupi koja dozvoljava da ga se zagrli, kao što je on volio Cavtat. Tako se može osjetiti uzajamna ljubav Cavtaćana i Bukovca. Također, portret sam preuzeo s njegovog autoportreta, s prepoznatljivim šeširom. Nedostajalo mi je svjetlo pa sam na njegov blok za slikanje ugradio inoks ploču na kojoj zrcali svjetlo na njegov portret. Imao sam jako velik izazov i strahopoštovanje i trebalo mi je oko godinu dana, nakon pet ili šest idejnih skica", objasnio je Dolić.

Program proslave Dana Općine nastavljen je u Kući Bukovac, gdje je potpisan Sporazum Umjetničke galerije Dubrovnik i Muzeja i galerija Konavala o smještaju 225 djela muzejske građe i umjetnina Vlahe Bukovca u Cavtatu.

U ponedjeljak 21. listopada na Vojskom dolu bit će položeni vijenci na spomen ploču satniku HV-a Matu Golubiću, u župnoj crkvi sv. Jurja održana sveta misa za poginule hrvatske branitelje, a u Čilipima položeni vijenci na spomenik "Konavoska mati".
Istog dana bit će održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle, a program završava u utorak koncertom klasične glazbe u župnoj crkvi sv. Nikole u Čilipima. (Hina)