izložba

Sisak: Otvorena izložba 'Gutljaj jedan, ali vrijedan', počeli Dani industrijske baštine


vrijeme: 15.09.2017. - 24.10.2017.
mjesto: Sisak

Otvorenjem izložbe 'Gutljaj jedan, ali vrijedan' u Gradskome muzeju Sisak, posvećene stotoj obljetnici sisačke tvornice alkoholnih i bezalkoholnih pića Segestica, u Sisku je u petak navečer počeo dvotjedni program Dana industrijske baštine.

Kako je na otvorenju izložbe napomenuo autor Vlatko Čakširan, tvornica je počela kao zadružna pecara 1817. u vrijeme Prvoga svjetskog rata, da bi nakon rata došla u vlasništvo industrijalca Petra Teslića i postala veća tvornica s prepoznatljivim proizvodima koji su prelazili granice grada i države. Tvornica je prva prepoznala snagu vizualnog identiteta sisačke utvrde Stari grad, simbola pobjede nad Osmanlijama, te ga je stavila na sve svoje proizvode, koji do danas nose taj prepoznatljivi znak. Uz taj snažan identitet Segestica je razvijala i tradiciju proizvodnje koja je imala veliku ulogu u širenju proizvoda na domaće i strana tržišta. To su ujedno bili elementi iz kojih se razvio jedinstveni sisački brend. Zahvaljujući građanima koji su za izložbu ustupili predmete iz privatnih zbirki, ali i Badelu, koji je kao slijednik Segestice posudio unikatne primjerke ambalaže i pića, prvi put je na jednom mjestu bilo moguće vidjeti stogodišnji razvoj i proizvodni program tvornice.
 
O razvoju vizualnog identiteta kroz desetljeća na etiketama, bocama, ambalaži i promidžbenim materijalima, govorio je arhitekta i dizajner Sven Sorić. Kako je rekao, izložba je važna i ilustrativna za povijest dizajna u Hrvatskoj, posebno za razdoblje prije i nakon Drugoga svjetskog rata. O fenomenu Segestice govorio je i Tomislav Petrinec iz Ministarstva kulture, koji je napomenuo da su već izrađene konzervatorske studije o prenamjeni dijela industrijskih prostora Segestice u interpretacijski centar, čime će dio grada dobiti novu vrijednost.
 
Do kraja rujna na Danima industrijske baštine u Sisku, koji se peti puta održavaju u sklopu Dana europske baštine, održat će se veliki broj priredaba, tribina, radionica, izložbi i obilaska objekata industrijske baštine, kako bi se, vrednovala, sačuvala i prenamijenila baština koja je važan dio sisačke povijesti. Najstarija sisačka tvornica, kroz godine je postala industrijsko obilježje i identitet grada. (Hina)

(R.P.B., 18.09.2017)