izložba

Prva sveobuhvatna retrospektiva Toma Gotovca otvara riječki MMSU


vrijeme: 22.09.2017.
mjesto: Rijeka; MMSU

Prva sveobuhvatna retrospektivna izložba Tomislava Gotovca, 'Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte', koja predstavlja stotinjak radova iz njegova šezdeset godina stvaranog umjetničkog opusa, otvorit će u petak, 22. rujna, novi prostor riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u bivšoj tvornici Rikard Benčić.

Tomislav Gotovac obilježio je jednu epohu, kao što se navodi u naslovu retrospektive, anticipirao je puno događanja i u umjetnosti artikulirao ideju individualne slobode koja je danas prisutna više nego ikada, rekao je Darko Šimičić iz Instituta Tomislav Gotovac, s kojim se u suradnji izložba organizira.
 
"Uvijek je govorio da su film i režija sve, da se sve može pročitati iz holivudskih filmova, a ova retrospektiva njegova je najbolja režija dosad", ustvrdio je u petak na konferenciji za novinare.
 
Nakon Gotovčeve smrti prije sedam godina Šimičić se pridružio njegovoj supruzi Zorici Cazi-Gotovac i kćeri Sarah u obradi umjetnikove ostavštine u stanu u Krajiškoj ulici, gdje je danas smješten Institut Tomislav Gotovac.
 
"Kada smo ušli u stan bio je neprohodan i zatrpan do stropa, izgledao je kao Alibabina pećina. Sve što je napravio, Gotovac je tu držao, objekte, fotografije, instalacije", napomenuo je Šimičić, dodavši kako su se trudili sačuvati sve što je zatečeno i napraviti sve da stan, koji sada funkcionira kao još jedno njegovo umjetničko djelo, dopre do javnosti.
 
Ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj kaže da je Gotovac najbolji izbor za novi prostor muzeja, koji još nije do kraja obnovljen. "Njegova izložba tamo izgleda sasvim prirodno jer dovodi u pitanje samu instituciju, a govori i o svim našim problemima u okruženju. Bilo bi ludo da je postavljena u nekom finom, bogatom prostoru", istaknuo je.
 
Izložba će predstaviti različite medije i faze u kojima je Tom Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer stvarao, od starijih do novijih radova, kombinirajući manje poznate s ključnim djelima te autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa.
 
Cijeli projekt nije ograničen zidovima galerije, već izlazi iz nje i održava se na razmeđi izložbenog prostora, ulice i kino dvorane Art-kina Croatia gdje će se održati popratni filmski program "Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!", priređen u suradnji s Hrvatskim filmskih savezom, gdje je pohranjen Gotovčevi filmski fundus.
 
"Pokušali smo biti iscrpni da to bude najveća retrospektiva njegovih filmova dosad. Nećemo prikazati samo radove u kojima se pojavljuje kao autor, glumac ili perfomer, već i one drugih redatelja o njegovom radu", rekla je selektorica programa Diana Nenadić.
 
Filmovi su grupirani po tipu, sadržaju ili pristupu samom mediju, od eksperimentalnih i strukturalnih filmokolažnih filmskih eseja do ready-made filmova. Jedan od programa je "Posvete iz Krajiške", s radovima nastalima u njegovom domu i atelieru, sada i svojevrsnom muzeju.
 
Izložbu ima i bogati popratni program - sljedeći tjedan uoči otvorenja održat će se Art Kamp Empeduja, u potpunosti posvećen Gotovčevom stvaralaštvu, Dani otvorenog performansa Rijeka - DOPUST, trajat će od 22. do 25. rujna, a tu je i studentska izložba D Day, s radovima koji za polazišnu točku uzimaju njegovu umjetnost.
 
Nakon Rijeke, gdje će biti otvorena do 26. studenog, izložba će se od 14 prosinca do 1. veljače održati u češkom gradu Usti na Lab, a dogovaraju se još neka međunarodna gostovanja.
 
Projekt je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. i programske linije "Doba moći". (Hina)

(R.P.B., 15.09.2017)