radionica, kolonija

Međunarodna radionica 'Revitalizacija dviju kula u Kaštelima'


vrijeme: 20.09.2017. - 30.09.2017.
mjesto: Kaštel Sućurac / Kaštel Štafilić

Grad Kaštela i 'Culture Hub Croatia' – Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, u partnerstvu s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers, organiziraju međunarodnu radionicu na temu 'Revitalizacija dviju kula u Kaštelima' koja će se održati od 20. do 30. rujna ove godine.

Promišljanje kulturne baštine kao značajnog društvenog i gospodarskog  čimbenika od ključne je važnosti, ne samo u pogledu očuvanja, nego i u smislu razvoja kulturnog turizma i raznolike kulturne ponude za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Glavni cilj ove radionice jest  izrada prijedloga za inovativno i održivo korištenje kule „Lodi“  u Kaštel Štafiliću i kule „Glavica“ u Kaštel Sućurcu. Na temelju povijesne analize i analize potreba te kroz arhitektonsko planiranje  pod stručnim vodstvom, skupina od deset međunarodnih i nacionalnih sudionika raditi će na mogućim rješenjima za očuvanje ovih spomenika dajući im suvremenu funkciju prilagođenu kontekstu, specifičnom položaju, gradu i lokalnom stanovništvu. Mladi volonteri, redom specijalizirani za rad na povijesnoj baštini, dolaze iz devet različitih zemalja iz cijelog svijeta. U Kaštelima će tako boraviti volonteri iz Meksika, Njemačke,  Španjolske, Sirije, Engleske, Portugala, Kolumbije, Italije i Hrvatske.

Kontakt s lokalnom zajednicom i njihovo neposredno uključivanje u radionicu jedan je od prioriteta ovog projekta. Stoga, pozivaju se sve zainteresirane osobe iz Kaštela i okolice da dođu na Dane otvorenih vrata  –  26. rujna u Kaštel Sućurcu u prostorijama kule „Glavica“ te 27. rujna u Kaštel Štafiliću u prostorijama kule „Lodi“ između 15 i 18 sati. Jednako tako, svi zainteresirani pozvani su i na završnu večer 29. rujna u Muzeju Grada Kaštela u Kaštel Sućurcu (Nadbiskupska  palača, Gospojska  štrada 1), s početkom u 18h, prilikom koje će volonteri prezentirati primjere revitalizacije kulturne baštine iz njihovih zemalja te rezultate radionice.

(R.P.B., 14.09.2017)