Preskočite na glavni sadržaj

Revija ljubljanskog Mini Teatra u Maloj sceni

Kazalište Mala scena ugostit će od 26. listopada do 3. studenoga četiri hit produkcije slovenskoga Mini Teatra, nagrađivanog nezavisnog kazališta iz Ljubljane, koje će se zagrebačkoj publici predstaviti s predstavama 'Židovski pas', "Palčić Mrkvica", "Da kraj bude lijep" i "Zatvaranje ljubavi".
vrijeme: 26.10.2019.
mjesto: Zagreb; Kazalište Mala scena, Medveščak 2
url: http://www.mala-scena.hr/

Predstava "Židovski pas", po romanu izraelskog pisca Ashera Kravitza, autobiografija je psa Kira, koji je odgajan u njemačko-židovskoj obitelji Gottlieb sredinom 1930-ih.


Kir je poseban pas, osjetljiv na ljudske emocije i razumije ljudski govor. Svjedok je uspona nacizma i holokausta. Gottliebi su bili prisiljeni napustiti dom, a nesretan splet događaja razdvaja ih od Kira. Njega put vodi od sreće, života lutalice, preko divlje pseće horde, sve do nacističkog psa čuvara u koncentracijskom logoru Treblinka. Mijenjaju mu ime mnogo puta, mora se snaći u sve opasnijim situacijama. Spašava ga nagon za opstankom, i cijelo vrijeme čezne za ponovnim spajanjem s obitelji Gottlieb.


Ova potresna, ali i duhovita predstava u programu je Male scene 26. listopada. Redatelj, autor koncepta i adaptacije, scenograf i kostimograf je Yonatan Esterkin. Glumi Miha Rodman.


Slijedi, 27. listopada, gostovanje predstave "Palčić mrkvica" u režiji Roberta Waltla, po slikovnici omiljene slovenske autorice za najmlađe Svetlane Makarovič.


"Njezin ciklus tekstova o lukavoj mišici Sapramiški zauzima posebno mjesto u srcima djece svih uzrasta. U ovoj priči pratimo dogodovštine njezinog najboljeg prijatelja Palčića mrkvice koji, nakon se nakon svađe s njom sam zaputi u bijeli svijet. Na tom putu vrebaju brojni izazovi, susreće suncokrete, zmiju, kukavicu, i mora dokazati kako se sam može nositi s iskušenjima. Kad ih savlada, sretan se vraća prijateljici koja mu je zapravo strašno nedostajala", stoji u najavi.


Lutke i scenu je napravio poznati češki umjetnik Robert Smolik, a u razigranoj Waltlovoj režiji animira ih poznati glumac i reper Jose.


Mini Teatar u Zagrebu će 2. studenoga gostovati i s komadom "Da kraj bude lijep" Mohameda el Khatiba u režiji Ivice Buljana, koja gledatelje vodi u svijet marokanskih doseljenika, radničke klase, islamske obitelji. No, prije svega, to je emotivno putovanje od otkrića majčine bolesti, njezine smrti, do tuge i žalovanja zbog gubitka voljene osobe.


Mohamed el Khatib veliko je otkriće francuskoga kazališta. Pisac, performer, sociolog, bivši nogometaš, napravio je seriju izvedbi s autentičnim navijačima, radnicima, roditeljima. "Da kraj bude lijep" njegov je najintimniji tekst sastavljen iz dnevničkih bilješki, mailova, sms-ova, sjećanja, a za njega je dobio Veliku nagradu za najbolji dramski tekst 2016. u Francuskoj.


"Sastavio sam zbirku životnih materijala koje sam sakupljao od svibnja 2010. do kolovoza 2013. Nisam uvijek tražio potrebna odobrenja, nisam postavljao pitanja o granicama, pristojnosti, oprezu. Prikupio sam sve što sam mogao i sastavio cijeli novi set. Sve se događalo brzo i bez ikakvog razmišljanja unaprijed", rekao je autor.


Njegov tekst dokumentarna je fikcija prikazana manje ili više linearno i kronološki. "Nema nikakve suspenzije, znamo da majka na kraju umre i da je njen sin jako tužan. Također znamo da bi i on učinio drugačije da je mogao sve ponoviti. Bio bi savršen sin. Roditelji se uvijek pitaju jesu li bili dobri roditelji. Što je s nama? Jesmo li bili dobra djeca? Jesmo li bili djeca na razini? Olimpijska djeca?", dodao je Khatib. Buljan je napravio i dramaturgiju te izbor glazbe, a glumi Robert Waltl.


Posljednja predstava kojom se Mini Teatar ove jeseni predstavlja u Maloj sceni bit će, 3. studenoga, "Zatvaranje ljubavi" Pascala Ramberta također u režiji Ivice Buljana, a riječ je o komadu dosad postavljenom u dvadesetak gradova širom svijeta, uvijek u režiji autora Pascala Ramberta i s različitim glumačkim postavama. Ovo je jedina za koju je pisac prava dao redatelju Ivici Buljanu.


Odigrana gotovo stotinu puta, nagrađivana, jedinstvena je prema tome što likove glumaca supružnika koji se rastaju nakon višegodišnjeg braka, tumači stvarni glumački par, Marko Mandić i Pia Zemljič. Marko dolazi reći Piji da je ostavlja, rekonstruirajući njihovu vezu od početka, rođenja djece, putovanja… Najprije šokirana, Pija mu uzvraća udarac, opisujući svoju verziju njihovog braka, te na kraju definitivno zatvara ljubav. Predstava je spoj performansa, fizičkog teatra i rafiniranih psiholoških nijansi.


Mini Teater je nezavisno kazalište koje su 1999. u Ljubljani osnovali Robert Waltl i Ivica Buljan. Sa suvremenom dvoranom od stotinu, te malom scenom od tridesetak mjesta, galerijom i prostorom za smještaj umjetnika, Mini Teatar godišnje producira pet do osam premijera, te više od 300 izvedbi u Sloveniji i inozemstvu, a njihove je predstave od osnutka vidjelo preko pola milijuna gledatelja. Aktivnosti Mini Teatra zasnovane su na postdramskom teatru i kazalištu za djecu u kojemu su zastupljena djela slovenskih autora.


U Mini Teatru režirala su i glumila najpoznatija redateljska i glumačka imena ne samo iz Slovenije već i iz cijele Europe. Zaštitni znak kazališta čine glumačke kreacije Marka Mandića i Roberta Waltla, a Salon Mini Teatra nosi ime Ane Karić, koja je svojim ulogama obilježila taj teatar od njegova osnutka.


Uz brojne nagrade u zemlji i inozemstvu, predstave Mini Teatra čak tri su puta dobile Veliku Borštnikovu nagradu za najbolju predstavu (Macbeth after Shakespeare, Bartleby, Nemoć).


Mini Teater organizator je "Festivala strpnosti", koji filmskim projekcijama, predavanjima i izložbama promovira ideje tolerancije, poštivanja ljudskih i manjinskih prava, te međunarodnog festivala kazališta za djecu.


Mini Teatar je gostovao na brojnim festivalima u gotovo svim europskim zemljama, te u SAD-u, Koreji, Kubi, Iranu, Venezueli, Obali Bjelokosti. (Hina)