predstava, djeca, mladi

'Iglica' Male scene i Triko Cirkus Teatra ponovno putuje u Kinu


vrijeme: 09.09.2017. - 10.09.2017.
mjesto: NR Kina

Nakon što je u svibnju ove godine predstava Male scene 'Iglica', u sklopu međudržavne suradnje Narodne Republike Kine i Hrvatske, a u okviru programa 2017 China-CEEC Cultural Season, s osam izvedbi gostovala u trima gradovima Kine – Chang Sha, Jinan i Xi'an, pozvana je na gostovanje u Beijing.

Ovu neverbalnu produkciju o djevojčici koja „bode“, nastalu 2012. godine u suradnji Triko Cirkus Teatra i Male scene, kineska je publika s oduševljenjem primila te je novi poziv došao kao izravan rezultat prošlog gostovanja. S tri izvedbe sudjelovat će 9. i 10. rujna u sklopu „The Fourth Aimer Beijing International Women Festivala“, a ova višestruko nagrađivana predstava predstavljat će hrvatsko autohtono stvaralaštvo za djecu. Osim predstava, članovi ekipe održat će i nekoliko cirkuskih radionica.

„Iglicu“ će glumci Nikolina Majdak, Iva Peter Dragan i Christian Peter djelomično izvoditi na kineskom jeziku, dok će dio biti popraćen komentarima na kineskom, u izvedbi domaće glumice. Iva Peter Dragan, osnivačica Triko Cirkus Teatra, glumica i koreografkinja predstave prije ponovnog odlaska u Kinu, rekla nam je: „Iznimno smo uzbuđeni zbog prilike da ponovno nastupamo pred kineskom publikom i to na festivalu posvećenom ženama. Premda su naša ciljana publika djeca, tema koju obrađujemo u predstavi može se lako smjestiti i u kontekst ženske borbe za ravnopravnost.“

„Iglicu“ nastalu prema predlošku Lane Šarić, koja je službenoj konkurenciji festivala ASSITEJ-a 2013. osvojila dvije nagrade, režirao je Ivica Šimić. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, skladatelj Igor Karlić, a predstavu je producirala Vitomira Lončar.

Tijekom svog petogodišnjeg života ova je iznimna produkcija za djecu od 4 godine naviše gostovala po cijeloj Hrvatskoj, Europi, na festivalima u Aziji, a u listopadu 2014. godine predstavljala je Hrvatsku na Euro Kids festivalu u SAD-u, Washington DC, gdje je igrana u Kennedy Centru.

Putne troškove gostovanja Male scene i Triko Cirkus Teatra i ovoga puta financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

(R.P.B., 06.09.2017)