Preskočite na glavni sadržaj

Nagrađivani irski pisac Donal Ryan otvara 7. Europeu

Književni festival Europea u svojoj sedmoj sezoni održavanja dovodi u Zagreb sedmero europskih autora, nagrađivanih književnika iz Irske, Rumunjske, Njemačke, Češke, Italije, Norveške i Litve, a prvi gost bit će u srijedu 16. listopada nagrađivani irski pisac Donal Ryan.
vrijeme: 16.10.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/EuropeaUDvoristu/
Kako se ističe u najavi, festival izrastao iz ideje upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja Drugoga do sad je ugostio tridesetak nagrađivanih europskih autora, a ove godine Europea u Zagreb dovodi ponajbolje europske pisce te oživljava kulturnu i književnu scenu grada Zagreba.


"Poticanje publike na znatiželju, razvijanje kritičkog mišljenja u društvu kroz upoznavanje okoline, brisanje granica između autora i čitatelja kroz neposredni dijalog, promišljanje i osjećanje literature od početka su bile ideje koje su nas vodile sve do Rusije, Irske, Nizozemske, Češke, Rumunjske, Portugala, Turske, Velike Britanije, Danske, Islanda s ciljem da idemo sve dalje", stoji u najavi.


Ove jeseni program se nastavlja u književnom klubu Booksi te u multimedijalnom centru KIC. Ukupno je sedam gostiju 7. Europee, a otvorit će ju u srijedu 16. listopada gostovanje nagrađivanog irskog autora Donala Ryana.


Donal Ryan (1976.) debitirao je 2012. romanom "Metalno srce", nakon što je više od desetljeća radio kao pravni savjetnik u irskom Nacionalnom vijeću za prava zaposlenih. Knjiga mu je donijela nekoliko prestižnih književnih nagrada, među kojima Guardianovu nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU za književnost, te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je "Metalno srce" proglašeno knjigom desetljeća.


Roman je u nas objavila Naklada Ljevak, koja je također objavila i Ryanov drugi roman "S prosincem" (2012.). Objavio je još "All We Shall Know" (2015.), te "From a Low and Quiet Sea" (2018.), koji je ušao u širi izbor za Man Booker Prize. Tema Ryanovih romana ruralna je irska zajednica i ekonomska situacija koja određuje sudbine protagonista njegove proze. S autorom će u Booksi razgovarati Ivana Bodrožić.


U sedmoj sezoni Europee, do konca tekuće kalendarske godine svoje nove knjige u Zagrebu će predstaviti i rumunjski autor Claudiu Mihail Florian, te spisateljice iz Njemačke i Češke Jenny Erpenbeck i Bianca Bellova. Početkom 2020. godine u Hrvatsku dolaze tri autorice iz Italije, Norveške i Litve, Igiaba Scego, Vigdis Hjorth i Laura Sintia Česniauskaite.


"Ideja projekta pokrenutog prije šest godina, koja je nastala na konceptu prožimanja javnog i privatnog posredovanjem literature, sve se više potvrđuje kao važna i aktualna s obzirom na trenutne izazove unutar Europske unije kada potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem Drugog samo raste", poručuju organizatori. (Hina)