izložba

'Sinestezija' - izložba Diane Sokolić


vrijeme: 05.09.2017. - 19.09.2017.
mjesto: Rijeka, Galerija Principij

U riječkoj Galeriji Principij, u utorak 5. rujna 2017. u 20 sati, bit će otvorena izložba fotografija 'Sinestezija' autorice Diane Sokolić. Fotografije će se moći pogledati do 19. ovoga mjeseca.  

SINESTEZIJA

Fotografija je, kako to kaže sjajni teoretičar fotografije Klaus Honnef, realistični medij koji je usmjeren, orijentiran na realnost bez koje je izgubljen i skoro ništavan. Jest.  I baš se u ovih nepunih 180 godina svoje povijesti  fotografija osvrtala oko sebe i bilježila to što vidi.  Ne samo da je bilježila, već je i interpretirala. To joj je osnovni vodotok, ali kontinuirano je ona sebe isprobavala i ostvarivala i kroz niz izleta izvan dnevne i uobičajene realnost. Dakle, fotografija je moćan medijski vodotok koji u svom slivnom toku ima niz pritoka koji je čine bogatijom, moćnijom i kompleksnijom.

Pred nama je niz fotografija Diane Sokolić koje nastaju iz slojevitosti osobnoga svijeta, iz autonomne realnosti same autorice. Proces njihova nastajanja važan je i nedvosmislen i kroz njih autorica  baštini  iskustva ruskih, europskih i hrvatskih umjetničkih praksi dvadesetog stoljeća, npr. konstruktivizam, kinetička i luminokinetička umjetnosti. Dakle autorica najprije, korak po korak,  oprostoruje realnost. Nije to ona realnost iz Honnefova citata, već je to personalni, osobni svijet autorice. Diana u doslovnom smislu pravi objekt od raznobojnih komada pleksi-stakla, neku vrstu „kulise“ za svoje buduće fotografije.  Taj iznova napravljeni objekt autorica osvjetljava. U suodnosu svjetla i elemenata konstrukcije proizvode se nove vizualne senzacije i one su motiv fotografiranja. Promjene ovoga objekta, ovoga ansambla oblika i svjetla mogu biti automatizirane, mogu biti riješene u duhu interaktivnoga odnosa autorice i promatrača djela. Bilo kako bilo, tu stalnu mijenu ili mogućnost stalne mijene autorica fotografira. Svaki novi pomak, nova promjena je i nova realnost,  pa u tom smislu autorica pravi i novu fotografsku sliku.  Fotografije nastaju kao  posljedica određenih dinamičkih procesa i, neovisno o tom s koliko su uložene promjenjivosti stvorene, ovako izložene sasvim nesvjesno odvode promatrača iz dnevnoga košmara u tišinu osobne  kontemplacije. Komponirane su tako da je kadar ispunjen i dramski vrlo napet,  premrežen koloristički i geometrijski pravilnim oblicima besprijekorno ravnih linija.  Od jednoga do drugoga  slikovnog zapisa pratimo mijene svjetla i boje, mijene osnovnih supstanci slike. Promatrajući ih,  živimo sinesteziju u njenoj realnosti.

Autorica Diana Sokolić ovu je seriju svojih fotografija nazvala Sinestezija.  S pravom,  jer sinestezijsko stanje podrazumijeva da se stimulansi, podražaji kodirani u jednom komunikacijskom kanalu,  doživljavaju  na drugoj osjetilnoj platformi. To miješanje, ta moć transpozicije, ta kompleksnost je nova vrijednost koju nam daje ovaj niz fotografija. 

Diana Sokolić je školovana slikarica. Završila je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i njena umjetnička praksa odvija se na nekoliko stvaralačkih platformi. Slikarstvo, keramika, dizajn i fotografija područja su u koje umjetnica pretače svoje ideje i u svakom je  ovom području dobitnica važnih nacionalnih ili prestižnih međunarodnih nagrada. Dakle, struka je prepoznala i valorizirala originalnost njena rada. Nimalo čudno za ovu kreativnu energiju koja se konstantno poput koncentričnih krugova širi jer je Diana rođena i odrastala u obitelji sjajnih umjetnika,  kostimografkinje Ružice Nenadović-Sokolić i scenografa Doriana Sokolića. Njen dnevni i životni ambijent je kroz odrastanje i danas  likovna umjetnost. Ta unutrašnja, genetska potreba i okruženje, vanjski ambijent neminovno stvara kreativce i umjetnike koji su na crti originalne umjetničke evolucije, a  Diana Sokolić svojim radom upravo to svjedoči. / Borislav Božić, prof.
 

(D.H.F., 04.09.2017)

Tagovi: diana sokolić