Preskočite na glavni sadržaj

Humoreske Woodyja Allena premijerno u Kazalištu KNAP

Predstava 'Nuspojave', scenska adaptacija humoreski višestrukog Oscarovca, proslavljenog američkog redatelja i glumca Woodyja Allena, premijerno će se izvesti u četvrtak u zagrebačkom Kazalištu KNAP, u režiji Marija Kovača.
vrijeme: 10.10.2019.
mjesto: Zagreb; Kazalište Knap, Ivanićgradska 41a
url: http://www.knap.hr
Kratke priče tog svestranog umjetnika, autora niza proznih i kazališnih djela danas su neizostavan dio antologija američke proze i smatraju se klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije,

 

U projektu "Nuspojave", nastalom prema njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine, dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova.

 

"Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice", ističe se u najavi Kazališta KNAP.

 

Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne "luzere".

 

"Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja", dodaje se.

 

U predstavi glume Ivan Đuričić, Jelena Perčin, Iskra Jirsak, Filip Riđički.

 

Mario Kovač potpisuje adaptaciju i režiju predstave, dramaturg je Milan Fošner, a riječ je o prvoj profesionalnoj izvedbi Allenovog romana u hrvatskim kazalištima. (Hina)