Preskočite na glavni sadržaj

Skupna izložba s rezidencije u Grožnjanu otvara se u Laubi

Izložba "Adagio" s radovima regionalnih umjetnika nastalih u sklopu ovogodišnje umjetničke rezidencije Fecit u Grožnjanu, projekta kojemu je cilj poticanje suradnje umjetnika različitih vizualnih umjetnosti s područja istočne Europe, otvara se 7. listopada u Laubi – kući za ljude i umjetnost.
vrijeme: 07.10.2019.
mjesto: Zagreb, Lauba

Izlažu Hrvoje Marko Peruzović, Andrea Musa, Dominik Vuković, Nina Zelenko, Rudi Skočir, Joni Zakonjšek, Marko Zorović, Klavdij Tutta, Milan Tucović, Katarina Zarić, Saša Marjanović, Marko Tubić i Slavko Krunić te  radovi sudionika s prve rezidencije iz 2018. godine, Andreja Brumena Čopa, Vladimira Dunjića, Petre Grozaj, Stipana Tadića i Roka Zelenka.

Kustos izložbe i postave je Eugen Borkovsky, a umjetnike su odabrali Ivan Perić i Rok Kvaternik.

Po riječima kustosa, naslov izložbe objedinjuje sve autorske stavove i poetike iskazane izloženim radovima, koji su nastali tijekom drugog Fecita, na kjemu su se autori iz različitih zemalja odlično družili i kreativno djelovali na umjetničke načine koji su svakom od njih bliski.

"Čini se da osnovni dojam, doživljaj ovog postava nosi odlike ili odjeke tendencija svojevrsnog neonadrealizma. Taj se pojam danas rjeđe koristi jer je put tog usmjerenja službeno završio, no suvremena događanja, impresije, pritisak neudobnog i nezgrapnog ovovremenog okruženja očito sile autore da pribjegnu nadrealnom“, ustvrdio je Borkovskyu predgovoru izložbe.

Taj međunarodni skup nastao je u Grožnjanu koji je već pedesetak godina istarsko središte kulture i umjetnosti, ondje je aktivno dvadesetak galerija i umjetničkih ateljea, Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži, a ljeti se odvijaju različite manifestacije, poput Međunarodne filmske škole i festivala Jazz is back!, koji je osnovao Boško Petrović.

Gradska galerija Fonticus u kojoj se odvija Fecit je jedan od najznačajnijih izložbenih prostora u Istri.

Ovogodišnja izložba je posvećena slikaru Milanu Tucoviću, jednom od inicijatora ideje, koji je preminuo nepunih tjedan dana nakon što je na rezidenciji  naslikao svoj posljednji rad. 

Izložba je otvorena do 29. listopada. (Hina)