Preskočite na glavni sadržaj

Dobitnici Književnih nagrada 'Drago Gervais' Branimir Dropuljić i Marija Trinajstić

Dobitnici Književne nagrade 'Drago Gervais' za 2019. godinu su Branimir Dropuljić za zbirku pjesama 'Kosine' u kategoriji neobjavljenog rukopisa te Marija Trinajstić za zbirku 'Cimbuja' u kategoriji objavljenog književnog djela na čakavskom narječju, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci.
vrijeme: 27.09.2019.
mjesto: Rijeka
Prema pravilniku Književne nagrade Drago Gervais, koju dodjeljuje Grad Rijeka, prosudbeno povjerenstvo odabire pobjednike u obje kategorije te ih u obliku prijedloga za nagradu dostavlja gradonačelniku, koji potom potvrđuje nagrade.


U Prosudbenom povjerenstvu ove godine bili su Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević, Darija Žilić i Aleksandar Mijatović u svojstvu predsjednika. Postupak dodjele nagrade provodi Gradska knjižnica Rijeka.


Ravnatelj knjižnice Niko Cvjetković istaknuo je da su svi autori, od prijave do odabira nagrađenog, anonimni, te da imena članova prosudbenog povjerenstva nisu poznata u javnosti, čime se osigurava pravednost dodjele.


Prijavljeni rukopisi ocjenjuju se tako da svaki član prosudbenog povjerenstva čita sve radove, pa se u prvom krugu odabire nekoliko njih u uži izbor, a među njima se bira najbolji. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je šezdesetak naslova.


Aleksandar Mijatović naveo je da se povjerenstvo u finalu dvojilo o dodjeli nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis između zbirke pjesama "Kosine" Branimira Dropuljića i romana "Balkanski seronja" Selme Parisi iz Zagreba. Naglasio je da povjerenstvo pri odluci uzima u obzir književne i izvanknjiževne aspekte djela. Književni se odnose na poetičke i estetičke zakonitosti oblikovanja književnog izričaja, a izvanknjiževni na recepciju rukopisa, raspon čitateljske publike kojoj bi djelo bilo upućeno i namijenjeno, potvrđivanje i učvršćivanje renomea nagrade Drago Gervais i odgovor nagrade na aktualna društvena zbivanja.


Povjerenstvo je ocijenilo da "Balkanski seronja" doprinosi izvanknjiževnim efektima nagrade i njezinu angažmanu u suvremenu političku i društvenu situaciju, ali da su poetska svojstva podređena izazivanju šoka te da književna mjerila nisu na istoj razini kao izvanknjiževna.


S druge strane, "Kosine" razbijaju predrasude o komornosti i zatvorenosti poezije, ne suzdržavajući se od društvenog angažmana, pa je riječ o djelu u kojem su književni i izvanknjiževni aspekti na podjednako visokoj razini, ocjena je povjerenstva.


Najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavice je "Cibuja" Marije Trinajstić, koju je  2018. godine izdala Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov", i to zbog visoke poetske vrijednosti i aktiviranja svih slojeva čakavštine.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je vrijednost prijavljivanja sve više autora izvan šireg riječkog područja, ocijenivši da se time potvrđuje nacionalna razina nagrade. Rekao je da se razmišlja o promjenama pravila Književne nagrade Drago Gervais, s jedne strane mogućeg uključivanja objavljenih čakavskih tekstova i u dugim medijima, ne samo u knjigama, s obzirom na to da je u ovom dvogodišnjem ciklusu bilo prijavljeno samo sedam knjiga, a s druge strane moguće podjele nagrade za neobjavljeni rukopis na poeziju i prozu.


Književna nagrada Drago Gevais dodjeljuje se svake druge godine, a iznosi po 20.000 kuna u svakoj od kategorija te objavljivanje nagrađenog rukopisa. (Hina)