Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje: Zašto digitaliziramo?

Predavanje dr. sc. Trilce Navarrete, sveučilišne profesorice i stručnjaka za područje digitalizacije kulturne baštine, održat će se u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu, u ponedjeljak, 30. rujna 2019., u 10 sati.
vrijeme: 30.09.2019. 10 h
mjesto: Zagreb, MDC, Ilica 44
url: http://mdc.hr/
 
“Zašto digitaliziramo?” pitanje je koje se redovito postavlja i podjednako često zaboravlja pri planiranju projekata digitalizacije baštine. Pitanja što je i čemu digitalno u muzejima dio su tema na koje će nam odgovore ponuditi predavanje dr. sc. Trilce Navarrete, sveučilišne profesorice i stručnjaka za područje digitalizacije kulturne baštine.

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) odlučio se za ovu temu jer se hrvatski muzeji i druge baštinske institucije nalaze pred novim, nacionalnim projektom koji bi trebao potaći digitalizaciju, jer je prema podacima kojima MDC raspolaže u hrvatskim muzejima svega 13,8 % muzejske građe digitalizirano, jer su naši muzeji na Europeani prisutni sa svega 65 tisuća predmeta (86,9 % MUO) i jer se u projekte digitalizacije i dalje najčešće „uskače“ bez pune svijesti o tome zašto to radimo, imamo li kapaciteta za taj posao, znamo li koliko je on kompleksan i koje se sve predradnje treba obaviti od odabira građe i restauracije preko metapodataka i rješavanja autorskih prava do objave i pohrane.

Digitalizacija i muzeji, kako smo daleko stigli, što želimo postići, što moramo učiniti kako bismo ostvarili digitalnu budućnost, te u konačnici što hrvatski muzeji i ostale baštinske institucije mogu dobiti umrežavanjem – neke su od tema o kojima će biti riječi na ovom predavanju.

Opširnije:
http://mdc.hr/