Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija arheoloških lokaliteta iz zraka

Izložba "Arheologija iz zraka", koja se otvara u utorak u zagrebačkoj Galeriji AMZ, prikazuje neke od najatraktivnijih zračnih fotografija arheoloških lokaliteta s prostora Hrvatske.
vrijeme: 24.09.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Arheološkog muzeja
url: http://www.amz.hr/19147.aspx

Iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, pod kojim djeluje galerija, kažu kako ta izložba odudara od klasičnih arheoloških izložbi jer je fokus na fotografijama, a podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum.

Fotografije napravljene iz zraka vjerni su pratitelji arheologije od početka 20. stoljeća kada su iz balona snimljene prve zračne fotografije Stonehengea i Rimskog foruma.

S vremenom se razvila i posebna grana - zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti iz prošlosti u krajoliku, sa svrhom dokumentiranja i prezentacije arheoloških nalazišta.

Do nedavno su u tu svrhu korišteni baloni, ljestve, servisna vozila i druge platforme, ali razvojem novih tehnologija i komercijalizacijom bespilotnih letjelica, dronova.

Time je postupak dokumentiranja lokaliteta  znatno ubrzan, lokaliteti su se mogli snimati iz dotad nemogućih perspektiva,  a kvaliteta prezentacijskih fotografija je dobila novu dimenziju.

Dronovi su sve jeftiniji i postali su sastavni dio alata u svim većim institucijama koje provode arheološka istraživanja. U početku su trebali dodatnu opremu,  dok danas imaju već integrirane kamere u 'Ready to fly' verzijama.

Autori izložbe, koja se može razgledati idućih mjesec dana, su Miroslav Vuković (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu).

Postav izložbe potpisuje Ivan Troha, a izložene su fotografije četrdesetak autora. (Hina)