Preskočite na glavni sadržaj

PIF: Glavnu nagradu festivala osvojilo Kazalište lutaka Ljubljana

Glavna nagrada Milan Čečuk za najbolju predstavu u cjelini ovogodišnjeg PIF-a dodijeljena je predstavi 'Doviđenja' Kazališta lutaka Ljubljana, na svečanoj dodjeli u Kulturnom centru Travno kojom je u četvrtak završilo 52. izdanje tog međunarodnog festivala lutaka.
vrijeme: 19.09.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.pif.hr/

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je kazalištu Teatro Gioco Vita (Piacenza, Italija), za predstavu "Nebo za medvjede", dok su Deniz Azhar Azari i Andrea Coppone dobili nagradu Međunarodnog žirija za izvrsnu ukupnu interpretaciju u toj predstavi .

Nagradu dječjeg žirija dobila je predstava "Pop up – crtani fosil", kazališta Teatro Delle Briciole (Parma, Italija), a Beatrice Baruffini i Francesca Ruggerini iz te predstave Međunarodni žiri je nagradio za neverbalnu suigru.

Za funkcionalnost scenografije u dramaturgiji predstave "Saloma" Oscara Wildea u izvedbi Državnog regionalnog kazališta lutaka Orenburg, Ruska Federacija Međunarodni žiri nagradio je Valeriya Bekasova, a Vadima Smirnova za uvjerljivu interpretaciju uloge Heroda u toj predstavi.

Kazališna trupa Maahee iz Teherana nagrađena je za cjeloviti likovni dojam predstave "Simin i Farzan", a njezin ansambl za živo i neposredno izvođenje glazbe.

Vjera Vidov i Dominik Karakašić dobili su nagradu za animaciju sjena u predstavi "Jakov neustrašivi" u izvedbi kazališta lutaka Zadar, a Brane Vižintin za izvrsnost izvođenja u predstavi "Doviđenja" Kazališta lutaka Ljubljana.

Ansamblu predstave "Mali rakun" dodijeljena je nagrada za preciznu zajedničku animaciju lutaka te sjajnu glumačku suigru u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.

Uz dodjelu nagrada festival je završio i predstavom "Bajka o ribaru i ribici" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

Od 13.  rujna na tom, jednom od najdugovječnijih kazališnih festivala u Hrvatskoj, nastupile su kazališne skupine iz Bugarske, Irana, Italije, Izraela, Kanade, Rusije, Slovenije, Ukrajine i Hrvatske.

U popratnom programu igrale su predstave profesionalnih kazališta izvan konkurencije, predstavili se Mali lutkari koji djeluju pri osnovnim školama, održavale promocije knjiga te otvorile dvije izložbe - "Lutka, maska…PIF" i "Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.-90 godina UNIMA-e". (Hina)