Preskočite na glavni sadržaj

Izložba kineskog fotografa Ren Hanga u Galeriji Kranjčar

Zagrebačka Galerija Kranjčar ugostit će u četvrtak izložbu fotografija 'Zakorači ravno u moje srce' kineskog fotografa Rena Hanga, koja donosi pregled autorovog radikalnog opusa kojim predstavlja portret vlastite generacije i komentira kinesko društvo.
vrijeme: 19.09.2019.
mjesto: Zagreb; Galerija Kranjčar, Kaptol 26
url: http://www.kranjcar.hr/
"Intimne fotografije prijatelja, s dozom humora, propituju društvene i moralne tabue u Kini ali jednako tako progovaraju i o ljudskim odnosima, emocijama i prijateljstvima", ističe se u najavi izložbe, koja je dio aktivnosti festivala Organ Vida u okviru godine stanke do njegova idućeg izdanja.


Hangov fotografski rad proizlazi iz "neutažive fascinacije ljudima", a i autor je često u intervjuima isticao koliko voli fotografirati ljude, osobito bliske mu osobe, putem kojih progovara o jednoj generaciji, vremenu provedenom zajedno te međusobnoj komunikaciji pretočenoj u fiktivne vizualne fantazije.


"Prijatelji opušteni pred kamerama prepuštaju se Hangovima vizijama u kojima redefinira standarde muškog i ženskog identiteta, a tijelima pristupa kao živom materijalu koji oblikuje na licu mjesta, ispred objektiva. Višestruka ukrštena tijela, neobične poze, uplitanje prirode i životinja dodatno očuđuje Hangove fotografije", napominje se.


Kako se ističe, umjetnik je kroz fotografije otvoreno i direktno progovarao i o vlastitom homoseksualnom identitetu i gay zajednici, neopterećen tabuima temama kao što su seksualnost, odnosi i nago tijelo želi pristupiti kao nečem prirodnom propitujući stereotipe o konzervativnosti kineske kulture.


Svoj je rad nazivao pornografskim "preuzimajući oslobađajući potencijal ostvaren u afirmaciji ljudske seksualnosti". Riječ ljubav često se pojavljuje u nazivu njegovih serija i samostalnih izložbi, a to je i glavna tema poezije kojoj je bio posvećen jednako kao i fotografiji.


Hang (1987-2017.) često je bio prozivan zbog manjka socijalne angažiranosti u vlastitom radu, iako svoje subjekte smješta u neutralni kontekst, negira dokumentarni pristup, ne povezuje ih s političkim ili kulturnim značenjem.


Iako su mu fotografije cenzurirane u Kini, a zbog svog rada je bio i uhićivan, do kraja života živio je i stvarao upravo tamo.


Kustosice izložbe, koja će biti otvorena do, su Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.


Nakon odluke o bijenalnom održavanju Međunarodni festival fotografije Organ Vida se u godini između dva izdanja okreće suradnjama s lokalnim organizacijama, a prva takva je s festivalom Ekstravagantna tijela, na temu ljubavi.


Tako je u utorak je u Galeriji Šira otvorena izložba Karoline Sobel "Ako si ti dobro, i ja sam dobro", kojom mlada poljska fotografkinja propituje konzervativna stajališta koja dovode do nacionalizma, homofobije i rasizma, te propituje queer identitete, istovremeno kritizirajući društvene norme u Poljskoj. U četvrtak će se u Galeriji Šira održati i razgovor s autoricom. (Hina)