najave

Svečana priredba 51. Međunarodne smotre folklora


vrijeme: 21.07.2017.
mjesto: Zagreb, Gradec

Glavna tema ovogodišnje 51. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu baština je Banovine i Pounja. Svečana priredba održat će se 21. srpnja u 21 sat, a moći će se pratiti i na programu HRT3. 

U programu središnje, Svečane priredbe nastupit će folklorne skupine iz Majura, Hrvatske Dubice, Divuše-Dvora, Donje Budičine, Hrvatskog Čuntića, Gornjeg Viduševca, Jabukovca, Selišta Kostajničkog, Hrastovice, Bobovca, Grede Sunjske, Košutarice, Bresta Pokupskog i Graberja. 

Jedna od vrijednih i prepoznatljivih posebnosti tradicijskoga glazbenog izričaja tog područja arhaično je pjevanje u tijesnim intervalima, koje se još naziva i netemperiranim. Široj je javnosti poznato ono iz Istre i Hrvatskog primorja, kao i ono iz zaleđa Dalmacije, no malo tko zna da ga ima i na hrvatskom kontinentu - na posavskom području zapadne Slavonije, u sisačkoj Posavini, u Pounju, na Banovini i još ponegdje.

U programu Svečane priredbe 51. međunarodne smotre folklora gledatelji će imati priliku vidjeti i čuti uistinu vrsne interpretatore i čuvare ovog vrijednog nematerijalnog kulturnog dobra. (hrt.hr)

(D.H.F., 21.07.2017)

Tagovi: msf, folklor