obavijest

U Sisku počeo osmi Volonterski kamp Gradskog muzeja


vrijeme: 17.07.2017.
mjesto: Sisak

Jedinstveni muzejski edukativno-pedagoški projekt - osmi Volonterski kamp Gradskoga muzeja, što ga je prije dvije godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim u zemlji, počeo je u ponedjeljak u Sisku, a ove godine u kampu sudjeluje 12 studenata povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije s filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci, te Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

U deset dana trajanja kampa studenti će, uz vodstvo višega kustosa Ivice Valenta, više kustosice Katice Mrgić, te višega muzejskog pedagoga Gradskoga muzeja Marijana Bogatića na terenu nastaviti popisivati kulturnu i povijesnu baštinu širega sisačkog područja.
 
S obzirom na dugu i bogatu tradiciju vatrogastva, koju je još 1865. počeo DVD Sisak koji je, uz društvo iz Varaždina, utemeljitelj Hrvatske vatrogasne zajednice, volonteri će prvi put popisivati i vatrogasnu baštinu. Također će obraditi i evidentirati primjerke graditeljske baštine, tradicijske glazbene instrumente i drugo.
 
Kako su najavili muzejski kustosi, volonteri će nastaviti popisivati spomeničku baštinu od početka 20. stoljeća do Domovinskog rata, te etnološku nematerijalnu i materijalnu baštinu u udaljenim i manje pristupnim naseljima.
 
Organizatori kampa su u projekt uključili i nekoliko stručnih vanjskih suradnika, koji će na terenu održati tribine. Studenti uključeni u kamp izrazili su zanimanje za rad na terenu i za muzejsku djelatnost, koju mogu upoznati samo praktičnim radom.
 
U dosadašnjem radu, polaznici kampova su obradili i popisali skulpture nastale u Likovnim kolonijama Željezare Sisak, istražili su i evidentirali sisačke fasade, popisali predmete Zbirke uređaja za reprodukciju i nosače zvuka Kraker, medalje iz ostavšine akademskoga kipara Želimira Janeša i drugu baštinu.
 
Projekt financijski podržavaju Ministarstvo kulture i Grad Sisak, a u organizaciji pomaže ga i više sponzora. (Hina)

(R.P.B., 17.07.2017)