obljetnica, proslava

Riječki Muzej informatike Peek&Poke slavi 10. obljetnicu rada


vrijeme: 14.07.2017.
mjesto: Rijeka; Peek&Poke muzej, Ivana Grohovca 2

Riječki Muzej informatike Peek&Poke ove godine slavi desetu obljetnicu rada, koja će biti obilježena s više prigodnih događanja, a potkraj srpnja bit će održan i koncert ruske tereministice Lydie Kavine.

U sklopu obilježavanja obljetnice, za 29. srpnja je najavljen koncert u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, na kojem će nastupiti ruska tereministica Lydia Kavina, inače u izravnom srodstvu s izumiteljem elektronskog glazbala teremina - ruskim znanstvenikom Léonom Thereminom, te riječki glazbenici Hrvoje Galler za klavirom, Damjan Grbac za kontrabasom i Tonči Grabušić za bubnjevima.
 
U nedjelju, 30. srpnja, u Muzeju informatike Peek&Poke bit će održano predavanje o životu i radu Léona Theremina, koji je slučajno izumio teremin kao prvi elektronski instrument još 1920. godine. Taj instrument je svoje "zlatno doba" imao 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, u suvremenoj glazbi rijetko se koristi, ali ga, kako navode iz muzeja, vole pioniri elektronske glazbe poput Jean Michel Jarrea, koji ga koristi i na ovogodišnjoj turneji.
 
Iz muzeja napominju da su sva ovogodišnja kulturna Peek&Poke događanja dio već tradicionalnog programa "Umjetnost očima računala", koji spaja tehnologiju, kulturu i društvo. Muzej informatike Peek&Poke je muzej starih računala i informatičke tehnologije. Za javnost je otvoren 24. rujna 2007., a u izložbenom postavu je više od 1000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Muzej raspolaže prostorom od tri stotine četvornih metara u središtu Rijeke i to je, naglašavaju iz muzeja, najveći takav postav u ovom dijelu Europe.
 
Projekt je inicirala Udruga ljubitelja računala Calculus, u partnerstvu s Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel, kao edukativni i neprofitni projekt. Cilj je stvoriti prostor gdje će se mladi spremati za budućnost učeći iz tehnološke povijesti, a nastoji se postići da škole i fakulteti u Hrvatskoj organizirano posjećuju muzej u sklopu nastave informatike. U Muzeju namjeravaju veći dio starih računala održavati u funkciji i dostupnima za rad, ali i omogućiti prezentacije novih tehnologija. (Hina)

(R.P.B., 14.07.2017)