x ostalo

Posjet predsjednika Komisije za zaštitu američke kulturne baštine


vrijeme: 05.10.2005. - 05.10.2005.
mjesto: Đakovo

Predsjednik Komisije za zaštitu američke kulturne baštine u svijetu Warren Miller, koji je u Hrvatsku stigao na poziv ministra kulture Bože Biškupića, u srijedu je posjetio Đakovo.

Zadaća Komisije je zaštita, očuvanje i istraživanje kulturne baštine američkog stanovništva u svijetu, poglavito, istaknuo je Miller, manjina koje su u povijesti bile žrtve genocida. Zaštita i istraživanje američke kulturne baštine velikim se dijelom odnosi na istraživanje religijskih lokaliteta, poput crkava, groblja, dokumenata i dr., a o svojem radu Komisija izvješćuje Kongres, rekao je Miller. Najavio je da će istraživanje uskoro početi i u Hrvatskoj.

U Maloj gradskoj vijećnici Miller, čiji preci vuku korijene upravo iz Đakova, sastao se s predsjednikom Gradskog vijeća Ivicom Mandićem i zamjenikom gradonačelnika Krunoslavom Filipovićem koji su ga uputili u povijest te kulturne i druge znamenitosti grada.

Miller je jučer, uoči posjeta Đakovu, obišao i jasenovačko spomen-područje gdje je za vrijeme II. svjetskog rata, rekao je, stradao dio njegove šire obitelji.

Posjet Đakovu američki kulturni djelatnik završio je razgledanjem katedrale i Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Hina