Preskočite na glavni sadržaj

MUO i Knjižnice Grada Zagreba pokreću 'Priče sa stilom'

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) i Knjižnice grada Zagreba pokreću u rujnu program za razvoj publike Priče sa stilom - muzejsko, književni i kazališni koncept koji publici približava umjetničke stilove gotike, renesanse i baroka u likovnim umjetnostima i književnosti u tim ustanovama.
vrijeme: 09.09.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.muo.hr
"Pričama sa stilom dvije kompatibilne ustanove u kulturi nastoje stvoriti novu muzejsku i čitalačku publiku i pozicionirati se kao ustanove u kulturi koje na zanimljiv način povezuju likovnu umjetnost i književnost u širem kontekstu određenog povijesnog razdoblja", ističu iz MUO-a.


Program, koji podupire Ministarstvo kulture, počinje 9. rujna  edukativno-kreativnom radionicom Pedagoškog odjela MUO u prostoru Gradske knjižnice. U prvom dijelu muzejska kustosica će govoriti o karakteristikama gotike u likovnim umjetnostima i arhitekturi, nakon čega slijedi kreativna radionica izrade tipičnih predmeta ili ornamenta tog razdoblja.


Svaki mjesec središnje događanje je Stilski četvrtak u MUO u Stalnom postavu tog muzeja, u dvoranama gotike, renesanse i baroka ovisno o razdoblju koje se obrađuje.


U prvom Stilskom četvrtku u dvorani Gotika Stalnog postava MUO, muzejska kustosica će govoriti o stilskim obilježjima gotike. Nakon likovne umjetnosti, slijedi priča o "umjetnosti riječi“ toga razdoblja kroz koju će djelatnice Knjižnica grada Zagreba govoriti o srednjovjekovnoj književnosti.


Kao posebnu atrakciju iz Muzeja najavljuju dramsko uprizorenje odabranog književnog djela pojedinog stilskog razdoblja kazališne družine Rebel, pod umjetničkim vodstvom glumca Mirana Kurspahića.


Dramskim uprizorenjem odabranog teksta iz Canterburyskih priča Geoffrey Chaucera prvi Stilski četvrtak 12.rujna donosi ugođaj razdoblja gotike.


Glumci kazališne družine Rebel, Sven Jakir i Pavle Vrkljan, će se u režiji Mirana Kurspahića pridružiti posjetiteljima u obilasku dvorane gotike i u interakciji s posjetiteljima igrati uloge, s dozom humora i  edukacije, osobito učenicima koji će na jedinstveni način moći upotpuniti svoje znanje o likovnoj umjetnosti i književnim djelima.


Kako bi se program približio i publici u prometno dislociranim područjima te svima koji ne mogu doći u Muzej,  prikazivat će se i na You Tubeu, a osim za građanstvo,  ponovit će se za učenike iz zagrebačkih učeničkih domova Tehničke škole Zagreb, Ante Bruno Bušić i Antun Gustav Matoš.


Razdoblje renesanse bit će obrađeno kroz edukativno- kreativnu radionicu 30.rujna u Gradskoj knjižnici te 10. listopada u dvorani Renesansa Stalnog postava MUO uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz Sna Ivanjske noći Williama Shakespearea.


Razdoblje baroka bit će obrađeno kroz edukativno- kreativnu radionicu 28.listopada u Gradskoj knjižnici te 7. studenog u dvorani Barok Stalnog postava MUO uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz Život je san Pedra Calderón de la Barce. (Hina)