x ostalo

Biškupić: zadovoljan sam suradnjom Hrvatske i UNESCO-a


vrijeme: 05.10.2005. - 05.10.2005.
mjesto: Pariz, Francuska
organizator: UNESCO

Zadovoljan sam suradnjom Hrvatske s UNESCO-om, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić nakon povratka iz Pariza, gdje je sudjelovao na čelu hrvatskog izaslanstva u radu 33. Opće skupštine UNESCO-a.

Biškupić je podsjetio kako je u razgovoru s glavnim ravnateljem UNESCO-a Koichirom Matsuurom i čelnicima te organizacije, kao i u svom izlaganju istaknuo kako se Hrvatska posebno skrbi o materijalnoj i nematerijalnoj spomeničkoj baštini te je predložio neke od tih dobara za uvrštenje na popis Svjetske baštine. Po ministrovim riječima, Hrvatska se zalaže da se na UNESCO-ov popis baštine uvrsti starigradski ager /na Hvaru/ najsačuvaniji zemljišni ager iz antičkog doba na Sredozemlju. O ageru je pripremljena opsežna dokumentacija iz koje se vidi važnost tog dijela baštine. Hrvatska posebnu važnost pridaje upisu dobara na popis Svjetske baštine jer to pridonosi promicanju i očuvanju naše kulturne baštine, pokazuje njezinu izvornost kao i ukorijenjenost u europsko i svjetsko kulturno naslijeđe. Poučeni teškim iskustvima iz naše nedavne prošlosti još smo odlučniji štititi svoju i svjetsku baštinu za buduće generacije, izjavio je ministar kulture i dodao da je Hrvatska svoja iskustva u obnovi i povratu otuđene kulturne baštine podijelila s mnogim drugim državama koje su se našle pred sličnim izazovima. Ministar je istaknuo kako je pred čelnicima UNESCO-a govorio i o hrvatskom napretku u provedbi Bolonjskog procesa te je dodao da je to jedan od naših prioriteta u području obrazovanja.
Biškupić je čestitao 60. obljetnicu UNESCO-a, glavnom ravnatelju na dosadašnjem radu te poželio uspjeh u predstojećem mandatu.Hina