Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Iluzije' 7. rujna u varaždinskom HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu premijerno će izvesti predstava 'Iluzija' ruskoga dramatičara Ivana Viripajeva u režiji Julije Klier i Dražena Krešića u subotu, 7. rujna.
vrijeme: 07.09.2019.
mjesto: Varaždin; HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/

Predstava se postavlja u sklopu projekta Čipka i iluzija, a financirana je bespovratnim sredstvima iz EU fondova u okviru natječaja Umjetnost i kultura 54+, a vrijednost projekta je 726.912 kuna, od čega je 85 posto sredstava financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto je osiguralo Ministarstvo kulture.


Cilj projekta je uključivanje starijih osoba, marginaliziranih skupina, osobito žena u umjetničke sadržaje.


"Osoba od 55 godina nikako nije stara. Te se osobe teško zapošljavaju i imaju niz prepreka te nemaju adekvatnu mogućnost sudjelovanja u kulturno-umjetničkim sadržajima", objasnila je dramaturginja Vesna Kosec Torjanac dodavši kako je cilj bio uključiti ih u kazališne aktivnosti preko radionica, ali i predstava.


Partner u projektu Čipka i iluzija je Eko muzej u Lepoglavi te je na taj način čipkarska baština lepoglavskog kraja povezana s kazalištem i to ne samo kroz predstavu, već i kroz niz čipkarsko-dramaturških te radionica ritma i glazbe, likovnu radionicu i pokuse za predstavu na kojima je sudjelovala ciljana skupina 54+ koja čini gotovo 20 posto ukupnog stanovništva.


Polazište predstave je dramski tekst Ivana Viripajeva "Iluzija" s temom ljubavi, nade, iznevjerenih očekivanja i razočaranja - važnih ljudskih emocija od kojih se sastoji život. Glavni protagonisti su dva bračna para starija od 80 godina o čijim skrivenim žudnjama tijekom života na kazališnim daskama govore mladi glumci zahvaljujući kojima iluzija silinom kazališne imaginacije postaje zbilja.


U predstavi glume Katarina Arbanas, Tena-Antonija Torjanac, Nikša Eldan i Mirta Polanović, prevoditeljica je Irena Lukšić, skladatelj je Nigel Osborn, a dizajner zvuka i suradnik za scensku glazbu Davor Rocco.


Scenografi su Dražena Krešića, Julie Klier i Yulie Subbotine, koja je, uz Žarku Krpan, izradila i kostime. (Hina)