izložba

Andrea Knezović: Story of the 'I'


vrijeme: 10.07.2017.
mjesto: Osijek; Eurodom

Izložba Story of the 'I' mlade umjetnice Andree Knezović, koja će se održati u ponedjeljak, 10. srpnja, u 22 sata, u sklopu POPUP34 projekta te kao dio programa Osječkoga ljeta kulture, njezin je dugogodišnji diplomski projekt kroz koji umjetnica traga za onim aspektima sebe u kojima također može pronaći osobine utkane u dimenziju kolektivne svijesti.

Njezini su radovi ispričani u prvom licu i oslanjaju se na model autoreprezentacije. Autoreprezentacija ili samoprezentacija nerijetko je služila suvremenim umjetnicima kako bi predstavili sebe, ali i više od toga, kako bi kroz sebe kao odabrani primjer prezentirali širi sklop individualnih i kolektivnim (među)odnosa. Neki umjetnici koriste prikaze sebe kao izvor invencije, kreacije, istraživanja različitih uloga, pokazivanja kako ta reprezentacija može biti obmanjujuća i u službi proizvodnje „nove“ osobnosti bilo kroz mentalnu bilo kroz fizičku manifestaciju. Za ovakav su oblik prezentacije jako pogodni mediji videa i fotografije. U fotografiji koja se bavi autoreprezentacijom postoji esencijalni element kontrole. Umjetnik kontrolira sve što je uključeno u tu reprezentaciju imajući potpunu kontrolu nad materijalom koji se podastire publici. Autoreprezentacija je usko povezana s identitetom. Umjetnik kroz nju postaje reprezentativna figura rada te simbol stvarnoga i stvorenog identiteta koji pokušava reproducirarati. Veliki dio suvremene fotografije koristi indikatore identiteta – one intimne ili osobne, rodne, rasne ili klasno specifične, a sve u svrhu intelektualnog diskursa. Dokumentacija postaje esencijalni dio umjetnosti. Iako fotografiju smatramo medijem koji zrcali stvarnost precizno i točno, umjetnici su svjesni da ona također ima moć oblikovanja jedne nove razine percepcije. Njezina realistična priroda često je korištena za prikazivanje fikcijā koje su stvorene unutar fotografije te tako kritiziraju stigmu o fotografiji kao pukom uređaju za prikazivanje stvarnosti. Kao i u stvarnosti, nema samo jedne istine te ono što netko doživljava kao fikciju može sadržavati i elemente istine, doduše, često skrivene. Svojim radovima prikazanima na ovoj izložbi Andrea Knezović u centar svoga interesa stavlja sebe i svoj identitet propitujući ga kao konstrukciju individualno-kolektivnih te osobno-društvenih silnica koje oblikuju osobu kao individualnu cjelinu uklopljenu sociopolitički totalitet stvarnosti koju nosi u sebi i sa sobom.
 
Andrea Knezović multimedijalna je umjetnica rođena 1992. u Slavonskom Brodu, Hrvatska. Završila je preddiplomski studij na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku 2014. godine, a trenutno je apsolventica na diplomskom studiju, smjer multimedija. Andrein rad „Prvo Iskustvo“ osvojio je nagradu na završnoj izložbi Akademije u akademskoj godini 2014./2015. Godine 2016. sudjelovala je na internacionalnom rezidentu Tropical Lab u Singapuru. Izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Osijeku.
 

(R.P.B., 10.07.2017)

Tagovi: izložba, osijek