Preskočite na glavni sadržaj

Počinje provedba projekta Industrijska baština Ivanić-Grada

U Ivanić-Gradu počinje provedba projekta u kulturi Industrijska baština Ivanić-Grada, prva mu je faza međunarodna volonterska radionica 'Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine Ivanić-Grada' koja će se održati od 31. kolovoza do 11. rujna. 
vrijeme: 31.08.2019.
mjesto: Ivanić-Grad
url: http://www.ivanic-grad.hr/
Na radionici će sudjelovati mladi profesionalci iz područja očuvanja kulture baštine iz Španjolske, Portugala, Tajlanda, Argentine, Ujedinjenog Kraljevstva, Srbije, Rusije, Češke i Hrvatske. Osim rada na terenu, mapiranja industrijske arhitekture kao i uvida u arhivsku građu tvrtki, organizirati će se i dvije javne prezentacije za zainteresirane građane i stručnu javnost s ciljem senzibiliziranja lokalnog stanovništva za tu kulturnu temu. Program radionice uključuje i studijsko putovanje u Sisak s ciljem upoznavanja s projektom interpretacijskog centra industrijske baštine Siska koji provodi tamošnji Gradski muzej na čelu s ravnateljem Vlatkom Čakširanom.


Opsežan projekt u kulturi Industrijska baština Ivanić-Grada provodi se s ciljem digitalizacije i suvremene interpretacije bogate industrijske baštine tog Grada te uvrštavanja na Europsku rutu industrijske baštine. Grad i udruga građana Prijatelji baštine iz Ivanić-Grada zajednički surađuju na svim fazama provedbe, a cijeli projekt  trajati će do kraja 2020. godine, priopćila je u srijedu Udruga.


Predmet istraživanja su tvrtke koje su obilježile nagli industrijski razvoj grada nakon 2. svjetskog rata i ujedno proslavile Ivanić-Grad u bivšoj državi i regiji. Sponzori projekta su brojne tvrtke koje su djelovale i još uvijek djeluju u industriji u Ivanić-Gradu: INA, Crosco, Ivasim te tvrtke i pojedinci. (Hina)