izložba

Izložba 'Pogled u oporuku Fausta Vrančića' u Šibeniku


vrijeme: 06.07.2017. - 13.08.2017.
mjesto: Šibenik; Muzej grada Šibenika, Gradska vrata 3

Izložba 'Pogled u oporuku Fausta Vrančića (1551.-1617.) Uz 400. obljetnicu smrti' se održava u organizaciji Muzeja grada Šibenika, Državnog arhiva u Rijeci i Družbe 'Braća Hrvatskoga Zmaja' u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika te traje od 6. srpnja do 13. kolovoza.

Izložba je rezultat istraživačkog rada autorice izložbe dr.sc Ive Kurelac u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci. U sklopu izložbe bit će izložena  oporuka Fausta Vrančića koja je sastavljena 12. lipnja 1615. godine. Oporuka je dio ostavštine obitelji Draganić Vrančić kao nasljednika obitelji Vrančić te ju je kao dio arhiva svoje obitelji gospođa Vesna Draganić Vrus 2010. godine predala Državnom arhivu u Rijeci. Oporuka zajedno s mnogobrojnim dokumentima od velike povijesne važnosti koji svjedoče o odnosima između članova obitelji Vrančić te njihovom društvenom i ekonomskom životu tvori fond obitelji Draganić Vrančić u Državnom arhivu u Rijeci.
 
Faustova oporuka donosi uvid u nedovoljno poznat privatni život Fausta Vrančića te nam velikog izumitelja i humanista predočuje kao brižnu osobu koja sluteći skori kraj svojega života želi osigurati obiteljsku baštinu ali i pomoći svojem rodnom gradu.  Uz oporuku posjetitelji izložbe moći će vidjeti još neke značajne spise iz fonda obitelji, poput korespondencije članova obitelji s raznim istaknutim suvremenicima, dokumente s prikazom rodoslovnog stabla obitelji Draganić Vrančić iz 1755. odnosno 1800., prevoditeljske zapise na hrvatskom, njemačkom, francuskom i talijanskom jeziku, dokumente koji se odnose na gospodarske odnose, imovinu i poslove obitelji na području Šibenika, Pirovca, Venecije, Beča itd. kao i druge spise važne kako za povijest Vrančića odnosno Draganića Vrančića kao dijela starog šibenskog patricijata tako i za povijest Šibenika.

(R.P.B., 05.07.2017)