izložba

Tomislav Šilipetar: 'Mentalne slike'


vrijeme: 07.07.2017. - 30.07.2017.
mjesto: Samobor; Bunker - POU Samobor, Ulica Savke Dabčević Kučar 8

Otvorenje izložbe Tomislava Šilipetra 'Mentalne slike' održat će se u petak, 7. srpnja, u 20 sati, u Bunkeru - Centar za mlade Samobor.

Mentalne slike
 
Ono što nas zatiče je to da slike pred nama nije nasumično odabralo umjetnikovo unutarnje oko. Unutarnje jer od vanjskog u što se uključuje i veliko područje svega i svačega, ove slike zaobilaze. Slike su sekvence duhovnog filma. Biografije od razdoblja dječaštva do danas.

Oslobađajući se unutarnjeg sadržaja, otklanjajući zavodljivost različitih namaza boje kojih se rado sjećamo ostaje nam crtež jasnog ruba, nepotkupljivost riječi i realizma slova. Deklarativnost ovih slika srodna je onoj koja nas poziva s aktivnih grafita. Onih s ljudskim likom koji je tu da nam ukaže na nešto turobno i nepopravljivo, konstantnu tugu.

Silipetar ima pak crteže/slike izrazito svijetle, gotovo da su slike vedrine ali njihova unutarnja os uronjena je u kadrove duhovnog filma tmastog i nepokretnog.

Zbog čega? Jer drukčije nije moglo biti.

Igor Rončević
 
Tomislav Šilipetar rođen je u Zagrebu.

2014. godine završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Igora Rončevića- Slikarski odsjek. 2015. godine postaje član HDLU-a. Uz mnogo skupnih izložbi imao je i nekoliko samostalnih. Dobitnik je rektorove nagrade za izvrsnost 2013. godine. Slika i stvara većinom u akrilu, a teme variraju od samoće i izoliranosti do same ljudske egzistencije u društvu koje osuđuje.

Preferira lazurnost i liniju koje savršeno idu uz cjelokupnu zaokupljenost izlaska iz 'uboksiranosti' debelih nanosa akademizma. 2017. godine Tomislav dobiva status samostalnog umjetnika.

(R.P.B., 05.07.2017)