Preskočite na glavni sadržaj

Scena Amadeo ulazi u završnicu koncertom Aljoše Jurinića i praizvedbom Ive Josipovića

Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo u posljednjem tjednu svojih ovoljetnih aktivnosti u Atrij Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja dovodi, među ostalim, solistički recital proslavljenog glazbenika Aljoše Jurinića i praizvedbu djela Ive Josipovića u izvedbi Zagrebačkih solista naručenog za Scenu.
vrijeme: 27.08.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.scenaamadeo.hr/hr/
Mlada pijanistička zvijezda, Aljoša Jurinić, koji nastupa u utorak, 27. kolovoza, gostovao je  kao solist na mnogim uglednim festivalima diljem svijeta. U Londonu je debitirao 2007. godine, a u veljači 2015. održao je debitantski recital u njujorškom Carnegie Hallu. Na turneji u Kini je tijekom 2018. održao niz solističkih koncerata, te nastupio i u bečkom Musikvereinu. Ove godine predstavit će se u Japanu i na novoj turneji u Kini.

Veliki međunarodni uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom Zwickauu. Bio je i finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyc Chopin u Varšavi te je dobitnik svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012.) i Nagrada Ivo Vuljević (2010.) te Godišnja nagrada Vladimir Nazor za 2015. godinu.

U slučaju kiše njegov će se koncert održati u Muzeju Mimara.

Za srijedu, 28. kolovoza, najavljen je program "Ivo & Prijatelji, Zagrebački solisti sviraju Josipovića" u Muzeju Mimara, u kojemu će, među ostalim, praizvesti novo djelo bivšeg hrvatskog predsjednika.

Kako se podsjeća u najavi, umjetnički put skladatelja Ive Josipovića i Zagrebačkih solista isprepliće se već više od trideset godina, a vrhunac suradnje bio je nastup Zagrebačkih solista na autorskom koncertu u povodu skladateljevog 60. rođendana 2017. godine.

Na tom koncertu Zagrebački solisti izveli su skladbu "Samba da camera" koju su, u posljednjih trideset godina, redovito izvodili i u svojim koncertnim sezonama, kao i djela "Kurosawin nemir svijeta za gudače, zvona i timpane", i "Dernek za dva klavira, udaraljke i gudače". 

Na koncertu u Mimari će uz te skladbe prvi put izvesti djelo "Susreti u snima za mezzosopran i gudače", te djelo naručeno za Scenu Amadeo "Dalmatinska".

Program Scene Amadeo, započet početkom prije skoro dva mjeseca, nastavlja se koncertom Glazbene družine Cinkuši, u petak Zagrebački solisti u svom dvorištu na Trgu sv. Marka sviraju Mozarta, a u nedjelju, 1. rujna, Beatlese. (Hina)