Preskočite na glavni sadržaj

Tri umjetnička programa u Ljetnom kinu u Korčuli

Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti ovaj tjedan predstavlja tri programa u Ljetnom kinu u Korčuli. Svi programi počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan!
vrijeme: 27.08.2019.
mjesto: Korčula; Ljetno kino
url: http://sivazona.hr/
U utorak, 27. 8. na programu je predstavljanje i prikazivanje trodijelnog filma Vremenske bombe izvedbene skupine BADco iz Zagreba. Film je sniman je na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi. Uvodnu riječ će održati kustos Darko Fritz, a razgovor sa režiserom filma i članom Badco Goranom Sergejem Pristašem voditi će Petar Milat.

 

U srijedu, 28. 8. Igor Kuduz osobno će predstaviti umjetničku knjigu Dubrovnik pun života koju je objavio ove godine. Serija fotografija objedinjena je u publikaciju hibridne forme između knjige fotografija, turističkog časopisa i umjetničke knjige. Ovo predstavljanje dio je aktivnosti  programske linije Sive zone pod nazivom Kritički turizam. Obzirom da udruga Siva zona (ponosno) djeluje iz pozicije geografske i kulturne periferije grada i otoka Korčule, ovim programom propituje prekomjernu turistifikaciju i diznifikaciju geografski i vizualno sličnih srednjovjekovnih gradova Korčule i Dubrovnika.

 

U petak 30. 8. Igor Grubić će predstaviti projekt Tragovi nestajanja (u tri čina), kojim trenutno predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem, 58. Venecijskom biennalu  (do 24. 11. 2019.). Projekt je započeo 2006. kada umjetnik otpočinje dokumentirati poslijeratnu, tranzicijsku stvarnost u Hrvatskoj, posebice prelazak iz socijalizma u kapitalizam, s centralne, državno planirane ekonomije na ekonomiju slobodnog tržišta. Projektom se istražuje njegov utjecaj na promjene u stanovanju, urbanom tkivu, javnom prostoru i društvenim odnosima. U sklopu predstavljanja će se, premijerno u Hrvatskoj, prikazati nova inačica filma Kako se kalio čelik.

 

Odnos prema industrijskoj baštini prisutan je u predstavljenim projektima Badco. i Igora Grubića. Kroz istraživačke i umjetničke projekte i predavanja o povijesti suvremenosti na otoku Korčuli udruga Siva zona također kontekstualizira vlastito djelovanje kao i svih drugih inicijativa koje potječu iz suvremenosti pristupa. Vlastita istraživanja su: Međunarodni likovni susreti Vela Luka 1968-1972, Mapiranje kinematografije jadranskih otoka i Mapiranje industrijske baštine otoka Korčule.