Preskočite na glavni sadržaj

Prvi Orlando Piano Week - mlade pijanističke zvijezde u Dubrovniku

Kraj kolovoza u godini koju je Grad Dubrovnik proglasio Orlandovom godinom, kulturno će obogatiti prvi Orlando Piano Week, programsko osvježenje Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koje se organizira u suradnji s Međunarodnim glazbenim festivalom Dubrovnik u pozno ljeto.
vrijeme: 26.08.2019. 21 h
mjesto: Dubrovnik; atrij Kneževa dvora
url: https://www.dso.hr/hr/
Orlando Piano Week, osmišljen kao platforma za mlade, a već renomirane glazbenike, premijerno okuplja kvartet iznimnih pijanista, laureata svih cijenjenih glazbenih natjecanja, a čine ga Andrew Tyson, Steven Lin, Evan Shinners i Evgeni Bozhanov, četiri specifična umjetnika koji predstavljaju različite nijanse nove generacije mladih glazbenika, a ne boje se dovoditi u pitanje uvriježene norme prisutne u klasičnoj glazbi. U Atriju Kneževa dvora, svake večeri od 26. do 29. kolovoza od 21 sat, publika će moći uživati u njihovim pijanističkim recitalima i maestralnim izvedbama Bacha, Chopina, Beethovena, Liszta...


Američki pijanist Andrew Tyson, jedan od 'senzibilnijih i intrigantnijih' mladih pijanističkih glasova današnjice, a ujedno i idejni začetnik ovog projekta, koji se nakon nastupa 2015. na Dubrovačkim ljetnim igrama popraćenog ovacijama, nastupajući diljem svijeta, u mislima stalno vraćao Dubrovniku, i tako, udruživši snage s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, dosanjao Orlando Piano Week, koji će večeras i 'porinuti' svojim solističkim koncertom.


'Istinski pjesnik glasovira', kako ga komplimentiraju u glazbenim krugovima, u duhu teme prvog Orlando Piano Weeka, Zrcala, uparit će Dutilleuxovu Igru suprotnosti s Ravelovim Zrcalima. Prvi dio programa, s dva neodoljiva djela Cécilea Chaminadea, prštat će eklektikom, zatim slijedi Messiaen u vjerskom zanosu, te za kraj spuštanje na zemaljske strasti, s Lisztovim Obermannom.


Tajvansko-američki pijanist Stevena Lina bio je čudo od djeteta,  s deset godina primljen je na Juilliard, a sa 13 je prvi put nastupao s Njujorškom filharmonijom. New York Times njegovo sviranje opisuje kao „besprijekorno i oplemenjeno zadivljujućim finesama u nijansiranju i dinamici“.


Za svoj dubrovački debi odlučio se uglavnom za glazbu romantizma, dok program donosi biser iz Chopinova opusa, Baladu br. 1 u g-molu, op. 23, djelo koje je sam skladatelj držao svojim najdražim i najintimnijim ostvarenjem, zatim jednu od Beethovenovih po tonu najrazigranijih sonata, Sonatu br. 18 u Es-duru, Sonatu u g-molu skladateljski intrigantnog Nikolaja Medtnera, te konačno Mefistov valcer, veličanstveno djelo ultimativnog pijanističkog virtuoza Franza Liszta.


Zanimljivi Evan Shinners, poznat po originalnoj i ekscentričnoj glazbi koju stvara i kao strastveni zaljubljenik u opus jednog od najvećih, J. S. Bacha, čija je djela izvodio na tratini Bijele kuće na ceremoniji paljenja svjećica na božićnom drvcu ispred 19.000 ljudi, kao i povodom otvorenja ‘Bachove trgovine’ na križanju 56. ulice i Broadwaya, i to pet sati dnevno trideset i sedam dana zaredom, i za dubrovački nastup najavljuje bogat izbor iz Bachove repertoarske riznice, kao i djelo Louisa Couperina, za kojeg tvrdi kako „njegova poetska sloboda i jedinstven izričaj u glazbi nemaju odraz.“


O bugarskom pijanistu Evgeniju Bozhanovu koji će zatvoriti Orlando Piano Week, novine Dallas Morning News rekle su sve: „On može proizvesti više nijansi tona u jednom taktu nego većina pijanista tijekom cijelog života.“ Proteklih sezona Bozhanov je ostvario solističke nastupe s brojnim prominentnim svjetskim orkestrima, a kao šlag na programsku tortu Orlando Piano Weeka izabrao je dva skladatelja, dvije glazbene epohe, dva  senzibiliteta. Glazba baroknog minijaturista, talijanskog skladatelja Domenica Scarlattija očarava svojom razigranom bezbrižnom radošću, dok Lisztova monumentalna Sonata u h-molu, još i danas intrigira svojim tajanstvenim, kontemplativnim, no i jasno narativnim karakterom.


Program koncerta


Ulaznice za koncerte dostupne su online putem servisa Ulaznice.hr, a mogu se također rezervirati i kupiti u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra.